Oxfam: «Ο ιός της πείνας πολλαπλασιάζεται»

EPA/YAHYA ARHAB

EPA/YAHYA ARHAB

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα αυξήθηκε έξι φορές τον περασμένο χρόνο για να ξεπεράσει τους θανάτους του Covid-19, σύμφωνα με νέα έκθεση της Oxfam που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, 11 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό από την πείνα και τον υποσιτισμό, καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από συνθήκες πείνας εκτοξεύθηκαν στα ύψη από την έναρξη της πανδημίας. Η έκθεση παρουσιάζεται σε εφημερίδα με τον τίτλο «Ο ιός της πείνας πολλαπλασιάζεται».

Να σημειωθεί ότι από τον Covid-19 πεθαίνουν περίπου 7 άτομα κάθε λεπτό.

Συνολικά, 155 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν τώρα σε επίπεδα κρίσης επισιτιστικής ανασφάλειας ή χειρότερα, δήλωσε η Oxfam, προσθέτοντας ότι είναι 20 εκατομμύρια περισσότερα άτομα από πέρυσι. Η φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποίησε για βαθύτερη κρίση πείνας.

Οι αιτίες της ακραίας πείνας

Ο πόλεμος και οι συγκρούσεις παραμένουν η κύρια αιτία της πείνας, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των θανάτων που σχετίζονται με την πείνα παγκοσμίως. Ωστόσο, η έναρξη της πανδημίας και των οικονομικών σοκ ως αποτέλεσμα του Covid-19, καθώς και η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, ώθησαν δεκάδες εκατομμύρια στην πείνα, σημείωσε η έκθεση.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί κατά 40%, η υψηλότερη αύξηση σε περισσότερα από 10 χρόνια, ανέφερε η έκθεση.

«Οι στατιστικές είναι συγκλονιστικές, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούνται από μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν αδιανόητα δεινά. Ακόμα και ένα άτομο είναι πάρα πολύ», δήλωσε η πρόεδρος της Oxfam America, Άμπι Μάξμαν.

Η Oxfam ονόμασε χώρες που έχουν βιώσει τον πόλεμο όπως το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη μεταξύ των χειρότερων σημείων πείνας στον κόσμο.

«Η πείνα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου, στερώντας από τους πολίτες τροφή και νερό και εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε η Μάξμαν. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια ή να βρουν τρόφιμα όταν βομβαρδίζονται οι αγορές τους και καταστρέφονται οι καλλιέργειες και τα ζώα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η επισιτιστική ανασφάλεια έχει ενταθεί σε αυτό που η φιλανθρωπική οργάνωση χαρακτήρισε ως «αναδυόμενα επίκεντρα της πείνας», όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, μερικές από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον Covid-19.

Ωστόσο, ακόμη και χώρες με σχετικά ανθεκτικά επισιτιστικά συστήματα, όπως οι ΗΠΑ, έχουν υποστεί συγκλονισμό από την πανδημία και τις πρόσφατες κλιματικές διαταραχές, σημειώνει η έκθεση.

Στόχος οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί

Σε κάθε περίπτωση, είναι οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι εκτοπισμένοι και οι άτυποι εργαζόμενοι, που πλήττονται περισσότερο, εξήγησε η Μάξμαν.

«Οι περιθωριοποιημένες ομάδες πλήττονται περισσότερο από συγκρούσεις και πείνα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια τρώνε πολύ συχνά τελευταία και λιγότερο. Αντιμετωπίζουν απίστευτες προκλήσεις, όπως όταν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο ταξίδι στην αγορά και τον κίνδυνο να τους επιτεθούν ή να μείνουν στο σπίτι και να παρακολουθήσουν τις οικογένειές τους να πεινούν », είπε.

Η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την πείνα έρχεται κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά το οποίο οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 51 δισεκατομμύρια δολάρια – αρκετά για να καλύψουν έξι και μισό φορές το ποσό που τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι χρειάζονται για να καλύψουν την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 413 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι – 11 φορές το εκτιμώμενο κόστος του ΟΗΕ για την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες CNBC)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399