Nαζιστικοί χαιρετισμοί από κουκουλοφόρους εντός του σχολείου στη Σταυρούπολη

Νέα χρυσαυγίτικη επίθεση με δύο μαθητές τραυματίες στη Θεσσαλονίκη. Σε έξι συλλήψεις ανηλίκων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. μετά την κατακραυγή για τη «διακριτική» παρουσία της.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Απίστευτες εικόνες αποτροπιασμού στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, καθώς νέα άγρια επεισόδια και διαρκείς εντάσεις σημειώθηκαν, μόλις μία μέρα μετά την αιματηρή επίθεση σε αντιφασιστική πορεία νεολαίων της αριστερής φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ.

Δεκάδες νεαροί με κουκούλες πέταξαν το πρωί πέτρες, μολότοφ, βομβίδες κρότου λάμψης και άλλα αντικείμενα σε συγκέντρωση της ΚΝΕ φωνάζοντας και βρίζοντας, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες να αναγκαστούν να φύγουν ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους γύρω δρόμους.

Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ γονείς πήγαιναν σταδιακά να πάρουν τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των ανηλίκων.

Μαθητές βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις τάξεις με καθηγητές να ζητούν εκκένωση του σχολείου, προκειμένου να συνεχιστούν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, ωστόσο, οι κουκουλοφόροι παρέμειναν ανενόχλητοι για ώρες στο κτίριο.

«Έχει μαζευτεί Χρυσή Αυγή από όλη τη Θεσσαλονίκη»

Στο πρώτο από τα παρακάτω βίντεο διακρίνονται άτομα να χαιρετούν ναζιστικά εντός του σχολείου, το οποίο όπως και χθες χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για την επίθεση, και στο δεύτερο βίντεο ακούγονται άλλοι να φωνάζουν το σύνθημα: «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει».

Άλλωστε, η εγκληματική οργάνωση προσφέρει πολιτική κάλυψη στο «τάγμα εφόδου». Χθες χρυσαυγίτες όρμησαν με λοστούς και μαχαίρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι και τη Δευτέρα, πριν το σχολικό συγκρότημα μετατραπεί σε πεδίο μάχης, χρυσαυγίτες είχαν πετάξει, εθνικιστικά τρικάκια έξω από αυτό.

Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως η ΕΛ.ΑΣ. -που χθες παρακολουθούσε «διακριτικά»- προχώρησε σήμερα σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και τελικά σε περίπου 40 προσαγωγές από τις οποίες οι έξι μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατοχή τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα. Παράλληλα, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Στο μεταξύ σε σοβαρές καταγγελίες προέβη η πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Πόπη Σαραϊδάρη, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. «Έχουν μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε χθες η Χρυσή Αυγή για την επίθεση στους φοιτητές. Είναι πολύ επικίνδυνη και δυσάρεστη η κατάσταση και κάτι πρέπει να γίνει».

Η εκπαιδευτικός μίλησε για τρομακτικές εικόνες. «Πετούσαν πέτρες στους φοιτητές μέσα από το σχολείο. Δεν φτάνει η επέμβαση της αστυνομίας. Θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, και γενικότερα η Πολιτεία. Οι ιδέες και οι πρακτικές του φασισμού δεν είναι ανεκτές, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση από τον κόσμο για να σταματήσει αυτό αμέσως», υπογράμμισε η κυρία Σαραϊδάρη.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν μέλη των ΕΑΑΚ δέχτηκαν επίθεση από ακροδεξιούς στο πλαίσιο ενημερωτικής τους δράσης έξω από σχολεία, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Το χθεσινό χτύπημα έγινε όταν φοιτητικές παρατάξεις διαμαρτυρόταν για το παραπάνω γεγονός αλλά τους περιμέναν οι κουκουλοφόροι για να τους ορμήσουν.

Νέα διαμαρτυρία το απόγευμα

Ωστόσο, το αντιφασιστικό κίνημα απαντά δυναμικά με οργανώσεις και συλλογικότητας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου να καλούν σε ακόμα σε κινητοποίηση σήμερα, στις 18.30, στην Πλατεία Τερψιθέας της Σταυρούπολης.

«Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και τη γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», σχολίασε χθες η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Καταδικάζει τα έκτροπα με… λίγη καθυστέρηση

Δηλώσεις καταδίκης εξέδωσαν και τα κόμματα τις αριστεράς από χθες το μεσημέρι με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να μην τοποθετούνται σχετικά.

Από πλευράς κυβέρνησης και, μετά από δυο μέρες επεισοδίων, ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας καταδίκασε μιλώντας στην ΕΡΤ τα έκτροπα και υποστήριξε ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιους τις έχουν.

Ο  Αλέξανδρος Κόπτσης πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο» του υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399