Έρευνα: Καθοριστική η υπερθέρμανση για τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην Ευρώπη

AP Photo/Jae C. Hong, File

AP Photo/Jae C. Hong, File

Θερμοκρασίες όπως αυτές που είδαμε το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη τείνουν την επόμενη 30ετία να γίνουν ετήσιο φαινόμενο αν δεν αντιστραφεί η κλιματική κρίση, συμπεραίνει η έρευνα. Δυνατό «καμπανάκι» για τους ηγέτες στη Γλασκόβη.

Νέα έρευνα αναδεικνύει την πλανητική υπερθέρμανση ως βασικό αίτιο των καταστροφικών πυρκαγιών και των καυσώνων που έπληξαν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Χωρίς αυτό τον παράγοντα δεν θα βλέπαμε φαινόμενα τέτοιας συχνότητας και έντασης κάθε καλοκαίρι, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, χτυπώντας άλλο ένα δυνατό καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα εν μέσω της διεξαγωγής της COP26 στη Γλασκόβη.

Τα δεδομένα μιλούν για το 2021 για το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στη γηραιά ήπειρο, με τη μέση θερμοκρασία σε όλη της την έκταση να ξεπερνάει σταθερά τον 1°C. Ως αποτέλεσμα η αυξημένη θερμοκρασία προκάλεσε αυξημένο αριθμό σφοδρών πυρκαγιών και πρόωρων θανάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στο σημείο όπου θερμοκρασίες που τα τελευταία 150 χρόνια θεωρούνταν φαινόμενα που συνέβαιναν φυσικά μία φορά κάθε 10.000 χρόνια να σημειώνονται μέσα σε ένα καλοκαίρι (2021). Η ραγδαία αύξηση των εκπομπών καυσαερίων τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αυξήσει δραματικά αυτή τη συχνότητα σε μία φορά κάθε τρία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν οι χώρες που συμμετέχουν στη φετινή διάσκεψη για το κλίμα δεν καταλήξουν σε έναν κοινό αποφασιστικό βηματισμό για το κλίμα, ο οποίος μεταφράζεται σε εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, οι τρομοκρατικές θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού θα είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η έρευνα αξιοποίησε 14 κλιματικά μοντέλα και τα ευρήματά τους θα αξιοποιηθούν προκειμένου να υπολογιστεί πόσο συχνά προκύπτουν θερμοκρασίες όπως του καλοκαιριού του ’21 σε συνθήκες ανθρώπινης παρέμβασης στο κλίμα, σε σχέση με την παντελή απουσία του ανθρώπινου παράγοντα. Η περίοδος που εξετάστηκε αφορούσε το δίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου σε όλη την έκταση της ευρωπαϊκής ηπείρου μέχρι και την ανατολική Ρωσία.

Επίσης, αντίστοιχη φετινή έρευνα έδειξε τη στενή σύνδεση της πλανητικής υπερθέρμανσης με τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2020 στη Σιβηρία κατέστη 600 φορές πιθανότερο από τις υφιστάμενες συνθήκες.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399