Οριστικό: Η Αρκτική ξεπαγώνει!

Συντάκτης: Θοδωρής Λαϊνάς

Μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση στην περιοχή σύμφωνα με έκθεση της NOAA

arktiki_xepagoneiΆκρως ανησυχητικά για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και του παγκόσμιου οικοσυστήματος είναι τα όσα αναφέρονται σε νέα έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Σύμφωνα με την έκθεση αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική όχι μόνο αλλάζει γρήγορα και δραστικά την περιοχή αλλά δυστυχώς πρόκειται για μη αναστρέψιμη κατάσταση! 

«Η Αρκτική προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στον πλανήτη λειτουργώντας ως το ψυγείο του. Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή είναι ότι έχουμε αφήσει ανοικτή την πόρτα του ψυγείου με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιβεβαιώνουμε ότι η Αρκτική δεν θα παραμείνει σε παγωμένη κατάσταση και η κατάσταση της αλλάζει με ταχύτατο ρυθμό. Το κλίμα μεταβάλλεται τόσο γρήγορα στην Αρκτική ώστε δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν όχι μόνο η χλωρίδα και η πανίδα αλλά και οι άνθρωποι που ζουν στις αρκτικές περιοχές. Επιπλέον η άνοδος της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων εξαφανίζει ολόκληρα χωριά δημιουργώντας τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες στον πλανήτη. Μάλιστα ο ρυθμός αύξησης των επιπέδων της θάλασσας αυξάνεται συνεχώς επειδή η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται ταχύτερα από ότι μπορούσαμε να υπολογίσουμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια» ανέφερε στο ετήσιο συνέδριο Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης ο Τζέρεμι Μάθις, επικεφαλής του Προγράμματος Αρκτικής Έρευνας της NOAA.

Η έκθεση της NOAA ήρθε λίγα μόλις 24ωρα μετά το βίντεο που τράβηξε ένας συνεργάτης του National Geographic και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση στο οποίο απαθανάτισε τις τελευταίες δραματικές στιγμές μιας σχεδόν αποστεωμένης από την πείνα πολικής αρκούδας. Οι κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική έχουν κατατάξει τις πολικές αρκούδες στα είδη που απειλούνται πλέον με εξαφάνιση.

(Πηγή: tovima.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.