Έρευνα: Πώς τα πτηνά της Ευρώπης επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή

© Rodshelf43 | Dreamstime.com

© Rodshelf43 | Dreamstime.com

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και άλλες συνέπειες της κλιματικής κρίσεις επιδρούν αρνητικά στα ευρωπαϊκά πτηνά, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξέτασε το πώς πολλά είδη πουλιών έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου όσον αφορά τη μορφή τους, την αναπαραγωγή και τον αριθμό των απογόνων τους.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν συλλέχθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε Βρετανία και Ολλανδία κι αφορούν 60 διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων σπουργίτια, λοφιοπαπαδίτσες,  καλαμοτσίχλονους, θαμνοφυλλοσκόπους και πύρρουλους.

Περίπου το 32% των 60 ειδών πτηνών παρουσίασαν αλλαγές στη μορφολογία τους λόγω θερμοκρασίας, με μέση μείωση του μεγέθους της τάξης του 0,45% για κάθε αύξηση της θερμότητας κατά Κελσίου. Περίπου το 86% παρουσίασε αλλαγές στους χρόνους ωοτοκίας και το 31% είχε αλλαγές στον αριθμό των απογόνων τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι κηποτσιροβάκος έχουν ένα τέταρτο λιγότερες νεοσσούς, οι δενδροφυλλοσκόποι  γεννούν τα αυγά τους 12 μέρες νωρίτερα. Τα μέλη της οικογένειας των στρουθιόμορφων μικραίνουν, ενώ φοινίκουροι μεγαλώνουν.

Παρ’ όλο που η έρευνα έχει συνδέσει τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια χελιδονιών των στρουθιόμορφων μικραίνει με την πάροδο του χρόνου σε υψηλότερες θερμοκρασίες, δεν διαπίστωσε εάν αυτό οφειλόταν άμεσα σε αυτές ή στην δυσκολότερη την εύρεση τροφής εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε όμως πως αν και περισσότερες από τις μισές αλλαγές χαρακτηριστικών συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από άλλους παράγοντες, όπως η ρύπανση, η απώλεια οικοτόπων και η αστικοποίηση.

Όπως είναι αναμενόμενο, δεν επηρεάζονται όλα τα είδη με τον ίδιο τρόπο. Οι ερευνητές εκτιμούν πως η διακύμανση των αλλαγών των χαρακτηριστικών του εξαρτάται πιθανότατα από παράγοντες, που δεν έχουν σχέση με τη θερμοκρασία.

Άλλη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εντόπισε δραματικές αλλαγές στο σχήμα και την κατάσταση του σώματος για περισσότερα από τα μισά ισραηλινά είδη πτηνών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πολλά που μεταναστεύουν από την Ευρώπη, όπως οι πελαργοί.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η θέρμανση είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος παράγοντας που αλλάζει χαρακτηριστικά των πτηνών και ότι άλλοι παράγοντες, που συνδέονται, μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ένα εύλογο ερώτημα τώρα είναι πώς αυτοί συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399