Πολωνός Φοιτητής ανακάλυψε τον υπ’ αριθμό 2000 κομήτη του ηλιακού μας συστήματος

Ένας φοιτητής της αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας της Πολωνίας, ο Michal Kusiak, στις 26 Δεκεμβρίου 2010 ανακάλυψε τον υπ’ αριθμό 2000 κομήτη του ηλιακού μας συστήματος, με τη βοήθεια του SOHO.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γνωστών κομητών στο ηλιακό μας σύστημα έχει αυξηθεί ταχύτατα και αυτό χάριν στην αξοποίηση του διαστημόπλοιου SOHO – Heliospheric Observatory (κοινού  προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA) που εκτοξεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1995. Το SOHO σε τέσσερις μήνες έφτασε στο σημείο Langrange* L1, σε απόσταση 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά στον Ήλιο, με σκοπό τη μελέτη του. Ωστόσο, αξιοποιώντας την συμμετοχή επιστημόνων και εθελοντών ερασιτεχνών ερευνητών πολιτών απ’ όλο τον κόσμο, το SOHO έχει γίνει ο μεγαλύτερος ανιχνευτής κομητών όλων των εποχών.

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να εντοπιστούν οι πρώτοι χίλιοι κομήτες, αλλά μόνο πέντε μέσω SOHO για να βρεθούν οι επόμενοι χίλιοι.

Οι κομήτες είναι μικρά ουράνια σώματα, που διακρίνονται τις περισσότερες φορές με μια φωτεινή ουρά. Ο  υπ’ αριθμόν 2000 κομήτης ανήκει στη λεγόμενη ομάδα Kreutz, βρίσκεται πολύ κοντά στην τροχιά του Ήλιου και ονομάζεται επίσης και Sungrazer.

«Τώρα ξέρουμε ότι οι κομήτες είναι πολύ περισσότεροι από όσους βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα και από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα», υποστηρίζει ο Karl Battams από το Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο στην Ουάσιγκτον, ένας από τους κύριους μελετητές κομητών κοντά από τον Ήλιο.

(Πηγές: SPIEGEL με πληροφορίες από NASA)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399