2010 – Νέο ρεκόρ αύξησης θερμοκρασίας του πλανήτη

Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που δόθηκε πολύ πρόσφατα στη δημοσιότητα  στα πλαίσια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν του Μεξικού, περιλαμβάνονται πολλά άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία:

Το 2010 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη μας, από την έναρξη καταγραφής των μετρήσεων (1850).

Στη δεκαετία 2001-2010, η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,46 ° Κελσίου,  δηλαδή 0,03 ° Κελσίου περισσότερο από το μέσο όρο αύξησης που αναφέρεται στις αντίστοιχες παρατηρήσεις της περιόδου  1961-1990, και οπωσδήποτε πάνω από το μέσο όρο αύξησης που παρατηρήθηκε στην δεκαετία 2000-09.

Οι αιτίες της ανησυχητικής αυτής εξέλιξης είναι ανθρωπογενείς και έχουν σαν συνέπεια το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής Phil Jones μέλος της ερευνητικής μονάδας για τις κλιματικές αλλαγές του Πανεπιστημίου της East Anglia. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής «η δεκαετία του 2000 ήταν θερμότερη από τη δεκαετία του 1990, που ήταν θερμότερη από τη δεκαετία του 1980 και ούτω καθεξής μέχρι το 1960».

Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην τοποθεσία Mohenjo-Daro, στην αρχαία πόλη που βρίσκεται στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού στο Πακιστάν, όταν στις 26 Μαΐου ο υδράργυρος έφθασε 53.5 βαθμούς Κελσίου.  Αυτή ήταν η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι μόνες θερμοκρασίες που την ξεπερνούν και που κατέγραψαν υψηλότερα τιμές στο παρελθόν είναι στην περιοχή Al’Aziziyah στη Λιβύη (καταγράφηκαν 57.8 βαθμοί Κελσίου, το1922), στο Death Valley στην Καλιφόρνια (καταγράφηκαν 56.7 βαθμοί Κελσίου το 1913) και στο Tirat Zvi στο Ισραήλ (καταγράφηκαν 53.9βαθμοί Κελσίου το 1942). Στη Ρωσία, ο άνευ προηγουμένου καύσωνας που παρατηρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο θεωρείται ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 11.000 επιπλέον θανάτους μόνο στην περιοχή της Μόσχας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η μέση θερμοκρασία ήταν στην Μόσχα 7.6 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική, ξεπερνώντας προηγούμενο ρεκόρ κατά 2 βαθμούς. Οι επιτάχυνση των αλλαγών είχε σαν συνέπεια το μεν Πακιστάν να βιώσει τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του, ενώ τμήματα του Αμαζονίου να αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία.

Ο καθηγητής Mark Maslin, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του University College του Λονδίνου, δηλώνει ότι «Όσοι ήλπιζαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνέβαινε στο μακρινό μέλλον με τις σημερινές ανακοινώσεις θα πρέπει να απογοητευθούν».

(πληροφορίες από BBC και INTEPENDENT)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399