Ρεκόρ φτώχειας στην Ελλάδα

Το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,1%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση των αρχικών 15 κρατών – μελών παρουσιάζει η Ελλάδα. Μάλιστα στη χώρα μας αγγίζει το 14% το ποσοστό της μακροχρόνιας φτώχειας, δηλαδή των κατοίκων που παραμένουν σε κατάσταση φτώχειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη με θέμα «φτώχεια και εργασία» και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Με βάση τα στοιχεία, το 28,1% των Ελλήνων παρουσιάζουν «υλική αποστέρηση», δηλαδή αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες διασφάλισης ελάχιστου βιοτικού επιπέδου.

Με βάση τη μελέτη (των πανεπιστημιακών Χρ. Παπαθεοδώρου και Ι. Δαφέρμου), το 2008 τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά της φτώχειας είχε η Πελοπόννησος και ακολουθούσε η Θεσσαλία. Οι συνταξιούχοι (25,9%), οι αυτοαπασχολούμενοι (21%) και οι μισθωτοί του αγροτικού τομέα (18,7%) αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με την υψηλότερη φτώχεια.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, από τα στοιχεία προκύπτει:

– Όσοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου παρουσιάζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (16% έναντι 5,1%)

– Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης έχουν διπλάσιο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (26% έναντι 13,5%). Ουσιαστικά η ένταση απασχόλησης μειώνει τον κίνδυνο φτώχειας. Ενδεικτικό της κατάστασης της χώρας μας είναι το γεγονός ότι οι πλήρως απασχολούμενοι στην Ελλάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν φτωχοί απ’ ό,τι οι μερικώς απασχολούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υψηλό κίνδυνο να καταστούν φτωχά έχουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, ωστόσο η εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο.

(Πηγή: Έθνος)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399