Σχολείο σε σούπερ μάρκετ στην Κάρυστο

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν στην επί 22 ολόκληρα χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας για ανέγερση σχολικού κτιρίου στην Κάρυστο. Μαθητές κάνουν μάθημε σε σούπερ μάρκετ. Δημοτικό σχολείο χρησιμοποιεί το δημόσιο δρόμο για προαύλιο

Να μη στεγάζεται πια το δεύτερο Δημοτικό Σχολείου Καρύστου σε χώρο που προοριζόταν για super market και να σταματήσει η στέγαση σε προκάτ αίθουσες, ζητούν οι κάτοικοι, ο δήμαρχος και οι γονείς των 136 μαθητών του Δημοτικού σχολείου Καρύστου.

Αγανακτισμένοι πλέον γονείς και μαθητές ετοιμάζουν το μεσημέρι της Τρίτης πορεία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς όπμως τονίζει ο δήμαρχος της περιοχής Νικόλαος Μανώλης “μας είχαν υποσχεθεί ότι το κτίριο θα χρηματοδοτηθεί από το Νοέμβριο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και πως θα κατασκευαστεί νέο σχολείο. Και ξαφνικά μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά”.

Ωστόσο, η υπομονή και των 136 μαθητών που φοιτούν στο σχολείο της περιοχής έχει πλέον εξαντληθεί και πλέον ζητούν ένα φυσιολογικό σχολείο.

“Μας είχαν αφήσει να πιστεύουμε ότι όλα είναι σε καλό δρόμο. Πιστεύαμε δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα του 2010 ότι το Μάρτιο του ’11 θα ξεκινούσε η κατασκευή του 2ου δημοτικού σχολείου Καρύστου. Όχι μόνο μας το είχαν υποσχεθεί, μας έλεγαν κιόλας ότι πλέον πρέπει να συζητάμε για 3ο δημοτικό, ήταν τόσο σίγουροι. Όμως, από τα Χριστούγεννα του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 ήρθαν τα πάνω κάτω, δεν υπήρχαν πια λεφτά”, καταγγέλουν γονείς και μαθητές.

Μέχρι να συνειδητοποιήσει ο δήμαρχος, ο σύλλογος γονέων, οι μαθητές και οι κάτοικοι ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά πρόθεση ανέγερσης σχολείου, είχαν περάσει από το υπουργείο Παιδείας, στη συνέχεια από τον ΟΣΚ, έπειτα από την Περιφέρεια, κι από εκεί πίσω στον ΟΣΚ.

Ωστόσο, οι τελικές απαντήσεις από τον ΟΣΚ ήρθαν πριν από 20 ημέρες, ότι  δηλαδή δυστυχώς δεν υπάρχουν λεφτά και πως δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες ανέγερσης σχολείου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμαρχος Καρύστου συμπληρώνει:

“Το μόνο που μας απομένει αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε σε δυνατές κινητοποιήσεις για να καταλάβουν ότι η Κάρυστος είναι μια περιοχή που ανήκει και αυτή στον ελλαδικό χώρο. Είναι δίπλα στην Αθήνα και έχει μείνει πολύ πίσω σε πολλούς τομείς. Αλλά τουλάχιστον ένα σχολείο το δικαιούται”.

Προαύλιο… ο δημόσιος δρόμος

Εξαιτίας της απουσίας αξιοπρεπούς και επαρκούς σχολικού κτιρίου για το 2ο δημοτικό σχολείο Καρύστου, προβλήματα αντιμετωπίζει και το 1ο δημοτικό.

“Στο 1ο δημοτικό σχολείο Καρύστου, υπάρχουν τέσσερα προκάτ στο προαύλιο και υπάρχουν ακόμα εκτός σχολείου άλλοι τέσσερις ιδιωτικοί χώροι απέναντι από το σχολείο που ενοικιάζονται και χρησιμοποιούνται ως τάξεις. Βέβαια, ο αύλιος χώρος είναι δρόμος που κλείνεται με αλυσίδες και στο πρώτο δημοτικό, όπως γίνεται και στο 2ο δημοτικό. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών”, συμπληρώνουν οι δάσκαλοι του σχολείου.

Ανοιχτή επιστολή σε όλους τους αρμόδιους

“Ο Δήμος Καρύστου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας , το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου, τους Συλλόγους, τους Φορείς καθώς και όλους τους πολίτες του Δήμου προβαίνει την Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 ώρα 10 π.μ. στο χώρο ανέγερσης του 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, σε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στις 11 π.μ. στο χώρο του Γιοκαλείου σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011 γενική απεργία της περιοχής, συγκέντρωση στην πλατεία Καρύστου ώρα 9 π.μ. και επιβίβαση στα πούλμαν που θα μας μεταφέρουν στην Αθήνα για διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Ο αγώνας για τη δημιουργία 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου είναι δίκαιος και καθολικός. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας και την αξιοπρέπεια του Δήμου μας. Με την αγωνιστική παρουσία όλων των κατοίκων της περιοχής μας, η φωνή μας θα φτάσει δυναμικά στα κέντρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει άλλη ανοχή.

Στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας 136 μαθητές Δημοτικού στεγάζονται σε ένα νοικιασμένο κτίριο, που προοριζόταν για SUPER MARKET.

Η στέγαση στο κτίριο αυτό 22 χρόνια πριν ήταν μια προσωρινή λύση, η οποία περίτρανα επιβεβαίωσε τον κανόνα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Σήμερα μια πόλη δίπλα στην Αθήνα, η Κάρυστος, αντιμετωπίζει συνολικά πρόβλημα σχολικής στέγης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μια και το μοναδικό σχολείο της πόλης είναι το υπέροχο νεοκλασικό 1ο Δημοτικό, δωρεά Κότσικα, που και αυτό συμπληρώνει τις ανάγκες του με προκάτ αίθουσες στην αυλή.

Η ανοχή των κατοίκων εξαντλήθηκε μπροστά στην αδιαφορία και την υποκρισία της πολιτείας.

Όλοι οι πολίτες της περιοχής παρακαλούμε, η δυνατή φωνή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να γίνει μέσο πίεσης, γιατί μόνο εσείς μπορείτε με τη φωνή και την εικόνα να αναδείξετε τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων”.

 

(Αναδημοσίευση ανταπόκρισης της Μίκας Κοντορούση από NEWS 247)

 

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399