Ακτινογραφία της περιοχής Σαραγίων από μαθητές

Του Αποστόλη Ζώη 

Αποκαλυπτική έρευνα μαθητών της Α’ Λυκείου του 8ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων – Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα για την οικογένεια και τις σχέσεις

Η πλειοψηφία των μαθητών (92,61%) αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς τους έχουν καλό επίπεδο επικοινωνίας.
Τα αποτελέσματα έρευνας, που εκτελέστηκε με ζήλο, επιμονή και υπομονή από ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου του 8ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων, και τα οποία, όπως σημειώνει η ομάδα ποιοτικά αγγίζει στις ακριβοπληρωμένες έρευνες που εκτελούνται στην χώρα μας από πολυεθνικές ερευνητικές εταιρείες, παρουσιάζει σήμερα η ΕΡΕΥΝΑ. Ειδικότερα η εν λόγω έρευνα δημοσιεύεται στο επαγγελματικό από πλευράς ύλης τετραμηνιαίο μαθητικό περιοδικό του παραπάνω σχολείου με τίτλο «Τέρμα Ιθάκης».
Ειδικότερα, στα πλαίσια του νεοεισαχθέντος μαθήματος «ερευνητική εργασία» (project), με στόχο την έρευνα και την συνεργασία, οι μαθητές της Α’ Λυκείου που επέλεξαν την ενότητα «Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα», διεκπεραίωσαν σχετικό ερωτηματολόγιο με σκοπό την διερεύνηση της δομής της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας και των ενδοοικογενειακών σχέσεων των μαθητών ηλικίας 13-16 ετών.
Επιβλέπουσα καθηγήτρια ήταν η κ. Βάϊα Κεφάλα, ενώ τα αποτελέσματα ήταν διδακτικά και διαφωτιστικά σ’ ότι αφορά την περιοχή Σαραγίων (Ενορία Ζωοδόχου Πηγής) Τρικάλων.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μεγάλο ποσοστό γυναικών εργάζεται (73,28%).

Το βάρος των οικιακών εργασιών εντός της οικείας το επωμίζονται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες (μητέρα, σκούπισμα 90,09%, σιδέρωμα 93,53%, πλύσιμο πιάτων 86,21%, πλύσιμο ρούχων 93,53%) ενώ είναι εμφανής η παρουσία των ανδρών σε εργασίες εκτός οικείας όπως σε ψώνια σε υπεραγορά (43,53%) και λαϊκή (24,57%).

Διαπιστώνεται ελάχιστη συνδρομή των ερωτηθέντων νέων στις οικιακές εργασίες (σκούπισμα 6,47%, σιδέρωμα 1,29%, πλύσιμο πιάτων 5,6%, πλύσιμο ρούχων 1,29%), ποσοστό πολύ χαμηλό, τουλάχιστον για τις νεανίδες, σε σχέση με τις Θεσσαλικές αγροτικές οικογένειες του παρελθόντος.
Το είδος της εργασίας που ασκούν οι περισσότεροι γονείς ανεξάρτητα φύλου είναι στον τομέα των υπηρεσιών και κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας των ημερών μας.
Υπεύθυνοι για τη φροντίδα των παιδιών είναι και οι δύο γονείς (84,5%). Την παρακολούθηση όμως της σχολικής επίδοσης κατά κύριο λόγο αναλαμβάνει η μητέρα παρότι υπάρχει ένα σημαντικός αριθμός πατεράδων που είτε μόνοι τους είτε παράλληλα με τη μητέρα αναλαμβάνουν την κηδεμονία (64,01% μητέρα, 34,71% πατέρας).
Τις σημαντικές αποφάσεις στην οικία λαμβάνει από κοινού το ζευγάρι (50,22%), με δεύτερη επιλογή μόνο ο μπαμπάς (38,96%).
Παρότι τα παιδιά συζητάνε συχνά τα προβλήματά τους και με τους δύο γονείς (47,69%) τους ή μόνο με την μαμά (30,09%), νιώθουν ότι οι γονείς τους δεν τα κατανοούν.
Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του (25%) πιστεύει ότι έχει απόλυτη κατανόηση από τους γονείς του.
Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι όσο μεγαλώνει, σημειώνεται στην ίδια έρευνα, η ηλικία, τόσο μεγαλώνει και η αίσθηση των παιδιών για έλλειψη κατανόησης από τους γονείς.
Τα γυμνασιόπαιδα (11,18%) δηλώνουν ότι δεν τους κατανοούν καθόλου και το (17,6%) ότι συχνά δεν έχουν κατανόηση από γονείς, έναντι των μαθητών του Λυκείου που ανέρχονται σε (25,81%) αυτά που δεν βρίσκουν καθόλου κατανόηση και σε (8,06%) που συχνά δεν κατανοούνται από γονείς..
Επίσης προκύπτει ότι οι γονείς στην πλειοψηφία τους (69,40%) αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους όπως αρμόζει στην ηλικία τους και αποφεύγουν να τα συγκρίνουν με αρνητικό τρόπο μετά αδέρφια τους!(82,55%).

Σχέσεις

Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια είναι καλές σε ποσοστό (88,52%), ενώ συχνά τα μεγαλύτερα κυρίως αδέλφια (45,93%) παίζουν το ρόλο των γονιών.

Το (71%ο) των νέων δαπανά από 1 έως 14 ώρες την εβδομάδα ασχολούμενοι με Η/Υ ή βλέποντας τηλεόραση μόνοι.
Το (64%) δαπανά επιπλέον το ίδιο χρονικό διάστημα κάνοντας και άλλες δραστηριότητες μαζί με τους γονείς,. Όπως διαπιστώνεται το (4,33%ο) δεν συμμετέχει καθόλου με τους γονείς σε κοινές δραστηριότητες, έστω και να βλέπουν μαζί τηλεόραση.
Το (5,19%) των μαθητών δηλώνουν ότι ασχολούνται πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα με Η/Υ. Βάσει διεθνών προτύπων βρίσκονται στα όρια εξάρτησης. Ένα ποσοστό της τάξης του (25,22%) έχει αντιληφθεί ότι η οικογένεια αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι μικρότερες τάξεις φαίνεται ότι σε μικρότερο βαθμό αντιλαμβάνονται τη συγκεκριμένη κατάσταση (Γυμνάσιο 19,39%, έναντι Λυκείου 41%).
Έτσι όσο μεγαλώνει η τάξη τόσο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών.

Δυσκολίες

Από τους 57 (25,22%) που δήλωσαν ότι η οικογένεια τους δυσκολεύεται στην κάλυψη των αναγκών οι 18 οικογένειες (31,58%) δεν δέχονταν οικονομική ενίσχυση από
παππούδες. Άρα η μη προσφορά βοήθειας από παππούδες συντελεί στη δημιουργία οικονομικού προβλήματος στην σημερινή ελληνική οικογένεια της περιφέρειας μας.
Προκύπτει ότι οι παππούδες στην πλειοψηφία τους βοηθάνε τα παιδιά τους ποσοστό (67,39%) κυρίως σε φαγητό (οι 52,26%), οικονομικά (οι 44,52%), οικιακές εργασίες (οι 36,27%) και αυτό γίνεται ανεξάρτητα από την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των παιδιών.
Τέλος η πλειοψηφία των μαθητών (92,61%) αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς τους έχουν καλό επίπεδο επικοινωνίας.

(πηγή: e-erevna.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399