Αύξηση παγκοσμίως των κρουσμάτων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Αύξηση παγκοσμίως έχει παρατηρηθεί στα κρούσματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (Σ.Κ.Π.), μια ασθένειας που χτυπάει νέους ανθρώπους από 20 έως 40 χρονών. Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες, όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η διάγνωση σε πρωιμότερο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.) σε νέους ενήλικες και επηρεάζει έως 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ φαίνεται ότι αυξάνεται σταθερά τον τελευταίο αιώνα.

Η ασθένεια δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο. Τα δεδομένα δείχνουν, ότι προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών, συγκριτικά με αυτόν των ανδρών.

Αυτό φαίνεται, ότι οφείλεται στην επίδραση των γυναικείων ορμονών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ασθένεια φαίνεται να «σιωπά» και να σταματούν οι υποτροπές.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας με φάρμακα καινούργιας γενιάς, όπως του πρώτου φαρμάκου που δεν είναι ενέσιμο, αλλά χορηγείται από το στόμα. Πρόκειται για το φάρμακο με την εμπορική ονομασία GILENYA® και την ουσία φινγκολιμόδη, που πήρε έγκριση από το FDA το 2010 και από το 2011 κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κύριος Δήμος – Δημήτριος Μητσικώστας, και ο Prof. Dr. med. Volker Limmroth, University of Cologne, Germany, με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας στην Ελλάδα της φινγκολιμόδης (GILENYA®), η συνεχής λήψη φινγκολιμόδης για επτά χρόνια οδηγεί στη μείωση της ετήσιας συχνότητας υποτροπών, σε μία ανά έξι χρόνια.

Επίσης, παραμένει μειωμένος ο ρυθμός εξέλιξης της εγκεφαλικής ατροφίας για περισσότερα από επτά χρόνια. Καλά είναι τα στοιχεία επίσης, για όσους ασθενείς τροποποίησαν τη θεραπεία τους. Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση της αποτελεσματικότητας στους ασθενείς, που άλλαξαν την ιντερφερόνη βήτα – 1α IM – μια συχνά συνταγογραφούμενη θεραπεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – με φινγκολιμόδη.

Μέχρι τον Μάιο του 2012, περίπου 41.000 ασθενείς βρίσκονταν σε αγωγή με φινγκολιμόδη, παγκοσμίως. Ορισμένοι πάσχοντες ακολουθούν τη θεραπεία για περισσότερα από επτά χρόνια (από το στάδιο των κλινικών δοκιμών).

Η κλινική πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι εξαιρετικά ετερογενής εξήγησε ο κύριος Μητσικώστας – η πάθηση φαίνεται ίδια σε κάθε πάσχοντα, αλλά στην πραγματικότητα εκδηλώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. «Κάθε περίπτωση είναι μοναδική» πρόσθεσε.

Παρότι είναι κατανοητό, ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται ως ανοσολογική απάντηση, αυτό που πυροδοτεί αυτή την απάντηση παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της νόσου είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.

Η αύξηση στον επιπολασμό της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής περιβαλλοντικών παραγόντων, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, όπως είναι η έκθεση στον ήλιο. Τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, που βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών χαμηλότερου γεωγραφικού πλάτους, μπορεί να παρέχουν εν μέρει προστασία ενάντια στην ασθένεια

Οι γενετικοί παράγοντες έχουν σημαντική επίπτωση στην ευαισθησία ενός ατόμου στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό σκλήρυνσης κατά πλάκας έχουν υψηλότερο από το κανονικό κίνδυνο να εμφάνισης της νόσου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους πρώτου βαθμού συγγενείς, ιδίως στους ομοζυγωτικούς δίδυμους.

Παρά το γεγονός, ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται συχνότερα στα μέλη της ίδιας οικογένειας, ο κίνδυνος για τα παιδιά ή τα αδέλφια και τις αδελφές ενός ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ακόμα πολύ χαμηλός, με 96-98% πιθανότητα μη προσβολής του άμεσου συγγενούς από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται, ότι έχουμε γύρω στους 10.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ανέρχονται σε 500.000.

(πηγή: www.disabled.gr από www.healthview.gr της Βάννας Κεκάτου)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399