Έλλειψη σοβαρής παιδείας και κρίση οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές

• “Το σχολείο πρέπει να γίνει εργαστήριο ζωής”

• Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την έξαρση της ακροδεξιάς βίας και του ρατσισμού

Αποτέλεσμα της κρίσης αξιών και θεσμών και της προβληματικής παιδείας είναι η έξαρση της βίας στην κοινωνία και τα σχολεία – και δη της ακροδεξιάς-  που εκμεταλλεύεται το γεγονός μιας κοινωνίας υπό διάλυση και το φόβο των πολιτών που σε συνθήκες κρίσης εντοπίζουν «εχθρούς» για να λύσουν υποτίθεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι βασικές αυτές επισημάνσεις έγιναν στην εκδήλωση με θέμα την έξαρση της ακροδεξιάς βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στο Ρέθυμνο, που διοργάνωσαν οι Κοσμητείες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών  και της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίαιων συγκρούσεων σε σχολικές μονάδες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο «Σπίτι του Πολιτισμού» και την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές και εκπρόσωποι φορέων, ενώ στην έναρξη προβλήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με θέμα τις επιθέσεις και την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων στο Ρέθυμνο από ακροδεξιές ομάδες με τίτλο «Από την ΟΕΡ στη Χρυσή Αυγή». Ο δημιουργός χρησιμοποιώντας ρεπορτάζ από τα τοπικά ΜΜΕ και φωτογραφικά ντοκουμέντα, αναδεικνύει τα περιστατικά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος μεταναστών, φοιτητές από τον αριστερό χώρο και άλλους, καταρχήν από την Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου και στη συνέχεια από τη Χρυσή Αυγή συνδέοντας τις δυο οργανώσεις ως μετεξέλιξη ουσιαστικά η μία της άλλης.

“Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ”

«Οι όποιες αλλαγές γίνουν, πρέπει να γίνουν πρώτα στο μυαλό του γονέα και του εκπαιδευτικού και μετά στο μαθητή. Αν πάμε να επιβάλουμε κατασταλτικά μέτρα διότι το σύστημα είναι τέτοιο που θέλει ένα πειθαρχικό σχολείο, θα αποτύχουμε. Είμαστε πάνω από όλα παιδαγωγοί και μετά καθηγητές, παιδαγωγοί και μετά γονείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Αντώνης Χουρδάκης.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα φαινόμενα επιθετικότητας και παραβατικότητας, είναι αποτέλεσμα του κενού που υπάρχει γύρω μας το οποίο η παιδεία, όπως είναι σήμερα, δυστυχώς δεν μπορεί να το καλύψει. «Ένα σχολείο το οποίο δεν είναι παιδαγωγικό αφήνει τεράστια περιθώρια στα παιδιά να προσπαθήσουν  αυτήν την αντιπάθεια για το σχολείο να την καλύψουν με άλλους τρόπους. Ένα παιδαγωγικό σχολείο είναι εκείνο που δίνει μια λύση σε μια καθημερινότητα κενού χρόνου και θα τους δώσει ένα νόημα.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε τα παιδιά σε μια επαφή μεταξύ τους και να αποκτήσουν νόημα σε αυτά που κάνουν στο σχολείο. Το σχολείο πρέπει να γίνει εργαστήριο ζωής.

Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι τωρινό, πρέπει να κουβεντιάσουμε όλοι μαζί και να οδηγηθούμε σε λύσεις παιδαγωγικές αλλά όχι χωρίς τους μαθητές, δεν πρέπει να τους αποκλείουμε αλλά να συμμετέχουν ως ίσοι συνομιλητές», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Σκεύος Παπαϊωάννου τόνισε ότι η ακροδεξιά αποκτά έρεισμα στην κοινωνία διότι εκμεταλλεύεται την αδυναμία των ανθρώπων, είναι κοντά τους και τους βοηθάει υποτίθεται, προβάλλει δηλαδή ότι κάνει αυτό που δεν κάνει το κοινωνικό κράτος.

Υπογράμμισε, δε, πως επί δεκαετίες συζητάμε για διάφορα κοινωνικά φαινόμενα τα οποία έχουν να κάνουν βαθύτατα με τον χαρακτήρα της κοινωνίας μας, αλλά μονίμως αναβάλλουμε να σκεφτούμε τα βαθύτερα αίτια για να φτάσουμε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε στο σήμερα φαινόμενα που εξελίσσονται επί πολλά χρόνια.
Τόνισε, δε, ότι η έλλειψη παιδείας και κριτικής ικανότητας οδηγεί σε επιθετικές συμπεριφορές ειδικά όταν διανύουμε περιόδους κρίσης.

«Αυτή τη στιγμή καταρρέει το σύμπαν, έχουμε μια κοινωνία υπό διάλυση, ειδικά στην πιο βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει ο άνθρωπος, την εργασία, έχουμε κρίση του πολιτικού συστήματος εδώ και δεκαετίες, κρίση άλλων θεσμών, όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, τα συνδικάτα. Ο καθημερινός άνθρωπος νιώθει και είναι αβοήθητος, δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν, δεν ξέρει από πού να κρατηθεί και παίρνει πολλές φορές τον νόμο στα χέρια του για να λύσει τα δικά του προβλήματα, υπαρκτά ή φαντασιακά. Σε μια τέτοια κρίση, άνθρωποι που δεν έχουν σοβαρή παιδεία και ικανότητα να στοχαστούν γιατί δεν έμαθαν να το κάνουν, πιάνονται από φαινόμενα  που θεωρούν ότι είναι επικίνδυνα γι’ αυτούς, όπως για παράδειγμα οι μειονότητες και ρίχνουν όλο το βάρος εκεί με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικοί».

Όσο αφορά την ενδοσχολική βία και την εισχώρηση των ακροδεξιών ομάδων στα σχολεία, ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει ότι τα παιδιά βιώνουν όλα τα προβλήματα μέσω των οικογενειών τους, έχουν μια σύγχυση στο μυαλό τους και γίνονται επιθετικά διότι «ακόμη και πριν την κρίση αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι βασανιστήριο. Δεν βρίσκει ο μαθητής  χαρά, δεν βρίσκει διασκέδαση σε αυτό που κάνει, ούτε ενδιαφέρον, από κει και πέρα το πως θα αντιδράσει είναι ανοιχτό».

ΑΔΡΕ: ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Να θυμηθούν τα εγκλήματα που έκαναν οι ναζί και οι συνεργάτες τους στο παρελθόν καλούν τους πολίτες τα μέλη της Αντιφασιστικής Δράσης Ρεθύμνου (ΑΔΡΕ), για να μην αφήσουν να εξελιχθεί η φασιστική βία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Στην Καλή Συκιά, στα Ανώγεια, στο Γερακάρι, στην Κάντανο, στη Βιάννο, στο Αμάρι ζουν ακόμα άνθρωποι που είδαν με τα μάτια τους ταγματασφαλίτες –που θέλει ο Μιχαλολιάκος να ξανασυστήσει– μαζί με τους ναζί να καίνε τα χωριά της Κρήτης, να σκοτώνουν, να βιάζουν. Οι δοσίλογοι, οι ρουφιάνοι κουκουλοφόροι δηλαδή, μισήθηκαν και έμειναν στην ΙΣΤΟΡΙΑ και στη συνείδηση του κόσμου σαν τα πιο απαίσια ανθρωποειδή.

Αξίζει οι οπαδοί του φασισμού και του ναζισμού, και όσοι νομίζουν ότι κάνουν πλάκα με τη Χρυσή Αυγή, να θυμηθούν τα εγκλήματα που οι προγενέστεροί τους ταγματασφαλίτες και συνεργάτες των ναζί έκαναν εις βάρος του λαού. Μάλιστα όταν η εγκληματική και σαδιστική τους μανία ήταν μεγαλύτερη ακόμα κι από αυτή των Κατακτητών!

Ας θυμηθούμε, λοιπόν.
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, που κράτησε σαράντα δύο μήνες, πέρασαν από τα ναζιστικά εκτελεστικά αποσπάσματα και τουφεκίστηκαν 38.960 Έλληνες. Σκοτώθηκαν από «αδέσποτες» σφαίρες και άλλα στρατιωτικής φύσεως «ατυχήματα» 12.103. Σκοτώθηκαν σε μάχες 70.000. Πέθαναν από πείνα σ’ ολόκληρη την Ελλάδα περίπου 600.000, ιδίως νέοι! Πέθαναν προτού γεννηθούν, κατά τη γέννα ή αμέσως μετά 300.000 παιδιά, εξαιτίας της ασιτίας και των κακουχιών των μανάδων τους, μια ολόκληρη γενιά δηλαδή. Θανατώθηκαν με τρόπο οικτρό 45.000 Έλληνες στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πάνω από ένα εκατομμύριο προσβλήθηκαν από βαριές ασθένειες και έμειναν δια βίου ανίκανοι! Ακόμα καταλήστεψαν την τροφική παραγωγή και τα αποθέματα πρώτης ύλης της χώρας, ενώ κατέστρεψαν και τις σημαντικότερες υποδομές.

Τα καθάρματα αυτά πήγε να μνημονεύσει η Χρυσή Αυγή προ ημερών στον Μελιγαλά και να πάρει την ευλογία τους. Να πει στους προγόνους της ότι η βιομηχανία της προδοσίας, του μίσους, της ρουφιανιάς, του πολέμου, του νέο-ναζισμού υπάρχει. Όπου ακούς εθνικισμό, μυρίζει ανθρώπινο κρέας.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή εμείς εμπνεόμαστε από ανθρώπους που δε σύρθηκαν για να ζήσουν. Που προτιμήσανε να βγουν στα βουνά της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας, οργανωθήκαν απέναντι σε κάθε μορφή τυραννίας, από το εργοστάσιο μέχρι τον αντιφασιστικό αγώνα. Δεν έριξαν τις ευθύνες στους πιο αδύναμους, και φαντάστηκαν ότι με αυτούς θα χτίσουν μια άλλη κοινωνία που δεν θα χωράνε ούτε τσιφλικάδες, ούτε τραπεζίτες, ούτε manager, ούτε λεφτάδες. Και τότε και τώρα ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία, στα μεγαλοαστικά σαλόνια, στους κυρίους και κυρίες της κάθε «υψηλής κοινωνίας», στην εκμετάλλευση της εργασίας μας. Στους φασίστες και τους χαφιέδες.

(Για όποιον μοιάζουμε υπερβολικοί μάλλον δεν έχει καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί. Το να δουλεύουμε 10ωρα με 25 ευρώ χωρίς κανένα δικαίωμα και τους φασίστες στην πλάτη όποιου τολμήσει να μιλήσει, μάλλον θα τον βοηθήσει να το καταλάβει. Τότε, ας ρίξει τις ευθύνες στους «πακιστανούς» συναδέλφους του ενώ το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο θα χορεύει μαλεβιζιώτη στα κεφάλια μας)».

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ανακοίνωση σχετικά με τα περιστατικά βίας στην οποία εκφράζει την άποψή της έστειλε στα ΜΜΕ και η «Κομμουνιστική Οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ»:
«Πριν λίγες μέρες, η Ρεθεμνιωτικη κοινωνία έγινε μάρτυρας μίας σύγκρουσης ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και φοιτητών που ανήκουν στον αναρχικό χώρο έξω από το 1ο Λύκειο του Ρεθύμνου. Προφανώς πρόκειται για ένα ακραίο συμβάν που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ποιο είναι όμως ακριβώς το πρόβλημα;

Είναι το πρόβλημα η βία «από όπου και αν προέρχεται»; Γιατί να ονομάζουμε βία μονάχα τη φυσική σύγκρουση και όχι τη βία που μας ασκεί η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ η οποία με το έτσι θέλω μας επιβάλλει το αποτυχημένο σχέδιο του Μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας για το συμφέρον των διεθνών τοκογλύφων της ΕΕ και του ΔΝΤ; Γιατί να μην λέγεται βία το σκόπιμο σχέδιο υποχρηματοδότησης της Υγείας που θέλει το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, Κέντρο Υγείας ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ τους Ρεθυμνιώτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψή τους. Γιατί να μην είναι βία το ξήλωμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και η ακύρωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας με την επιβολή διδάκτρων και την υπoχρηματοδότηση της Δωρεάν Σίτισης και Στέγασης; Γιατί να μην λέγεται βία το κόψιμο των μισθών των Δασκάλων και των καθηγητών Μέσης εκπαίδευσης και η απουσία του αυτονόητου δικαιώματος στο δωρεάν βιβλίο;

Απέναντι σε όλα αυτά γιατί να μην απαντήσουμε εμείς, η θιγόμενη πλειοψηφία του Ρεθύμνου με βία, και να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όλους αυτούς που με ψεύτικα πατριωτικά κελεύσματα μας θέλουν γονατιστούς και ικέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Συνεπώς η βία δεν είναι ίδια «από όπου και αν προέρχεται». Αντίθετα, η θεώρηση αυτή εξισώνει τις μορφές της βίας των φασιστών με την καθ’όλα  νόμιμη λαϊκή αντίδραση. Σε τέτοιες εποχές είναι λογικό να υπάρχουν συγκρούσεις. Στο 1ο λύκειο όμως δεν συγκρούστηκαν απλώς τα άκρα. Συγκρούστηκαν αυτοί που θέλουν τη δικτατορία και την εξάπλωση του φασιστικού δηλητηρίου με αυτούς που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Και ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που υπερασπίστηκαν αυτό το δικαίωμα. Όπως οι πρόγονοι του Ρεθύμνου έδιωξαν (και όχι μόνο) τους ναζιστές και τους δοσίλογους από την Κρήτη έτσι και αυτά τα παιδιά αμύνθηκαν υπέρ ενός μαθητή που είχε διαφορετικές αντιλήψεις από τα φασιστοειδή(…)».

(πηγή: goodnet.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399