Αυτοεξορία του ΚΘΒΕ

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Αποχωρεί αιφνιδιαστικά από τη Μονή Λαζαριστών, ώσπου να μειωθεί η συμμετοχή του στα έξοδα. Επαναδιαπραγμάτευση ζητάει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης.

Με μία αιφνιδιαστική του κίνηση, στο ξεκίνημα του 2013, το ΚΘΒΕ κατεβάζει την αυλαία στη μονή Λαζαριστών. Η παράσταση «Μικρός Ήρως», που παιζόταν στη μονή, μεταφέρθηκε εκτάκτως στο θέατρο της ΕΜΣ, καθώς η καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας στο συγκρότημα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αιτία για την αποχώρηση, η αδυναμία του ΚΘΒΕ να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις (έχουν συσσωρευτεί χρέη αρκετών ετών) ως μετόχου στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Μονή Λαζαριστών». «Η συμμετοχή μας απαιτεί περί τις 300.000 ευρώ το χρόνο. Αν παραμέναμε εκεί, θα έπρεπε από την πρώτη μέρα του νέου έτους να διώξω 52 εργαζόμενους από το Θέατρο. Προτίμησα να προστατέψω τις θέσεις εργασίας και να φύγουμε από τη μονή», εξηγεί στον «Α» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης.

Για την απόφαση αυτή του κ. Χατζάκη δηλώνουν άγνοια οι εκπρόσωποι άλλων φορέων που μετέχουν στο δ.σ. της εταιρίας «Μονή Λαζαριστών» (τόσο η πρόεδρος του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά, όσο και ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ – ΚΟΘ, Κωνσταντίνος Ζέρβας), ενώ φαίνεται να αιφνιδιάστηκε ακόμη και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ, Θωμάς Τρικούκης. «Για να φύγουμε από τη μονή, πρέπει να λάβει απόφαση το δ.σ., αλλά ακόμη κι αν ληφθεί τέτοια απόφαση, σύμφωνα με το καταστατικό, δεν μπορούμε να φύγουμε προτού περάσει ένας χρόνος», λέει ο κ. Τρικούκης.

Όμως ο κ. Χατζάκης θέτει άλλες ιεραρχήσεις. «Αυτό είναι το νομικό μέρος, το Θέατρο όμως προηγείται της τυπικότητας. Θα τα βρούμε τα τυπικά. Σκοπός μου είναι να ταραχθούν τα νερά και να τεθούν εκ νέου οι όροι της συμμετοχής μας στην εταιρία “Μονή Λαζαριστών”. Δεν επιθυμώ αποχώρηση, αλλά επαναδιαπραγμάτευση. Φωνάζω εδώ και τρία χρόνια. Ασκώ πίεση με μόνο όπλο το καλλιτεχνικό μας έργο, για να γίνει τροποποίηση του καταστατικού. Είχε γίνει προσπάθεια και πέρυσι από τον πρόεδρό μας, τον κ. Τρικούκη, ο οποίος είχε πετύχει να μειωθεί κατά 20% το ποσοστό της συμμετοχής μας, και πάλι όμως το συνολικό ποσό είναι δυσβάσταχτο», λέει. Ο ίδιος δεν αρνείται τα συσσωρευμένα χρέη του ΚΘΒΕ στη μονή. «Θα τα καλύψουμε τα χρέη», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι η συμμετοχή στους Λαζαριστές φορτώνει το Θέατρο με μία τεράστια επιβάρυνση, άνιση σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς. «Στα λειτουργικά έξοδα εμείς συμμετέχουμε με 71%, το ΚΜΣΤ με 25%, η περιφέρεια και ο δήμος Παύλου Μελά με 2,6% και η ΚΟΘ με 1,2%. Το καλοκαίρι γίνονται στο χώρο φεστιβάλ, λειτουργεί εστιατόριο και εμείς, χωρίς να συμμετέχουμε, πληρώνουμε τα έξοδα».

Με την αποχώρησή του, το ΚΘΒΕ φέρνει στην επιφάνεια το κουβάρι των ισορροπιών και της κατανομής υποχρεώσεων μεταξύ των φορέων που απαρτίζουν την εταιρία «Μονή Λαζαριστών». «Αφού δεν μπορούσαμε να λύσουμε το κουβάρι, το κόβουμε», λέει ο διευθυντής του Θεάτρου.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου πρωτολειτούργησε, η μονή Λαζαριστών παραμένει πολύπαθη υπόθεση, καθώς δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως καλλιτεχνική «πιάτσα» στα δυτικά της πόλης. «Όλοι κοπτόμαστε να μη χαθεί ένας χώρος πολιτισμού, πόσες φορές όμως αυτοί που κόπτονται έχουν έρθει στο θέατρο;», παρατηρεί ο κ. Χατζάκης. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η μονή μπορεί να δουλέψει. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το θέατρο θα ζωντανέψει, αν το πάρουν στα χέρια τους οι νέοι της πόλης, όχι οι δεινόσαυροι της δημόσιας διοίκησης. Είναι αδιανόητο να κάνουμε εμείς μία παράσταση και πέντε εκδηλωσούλες ο δήμος και να μένουν έξω τόσες καλλιτεχνικές ομάδες νέων».

Από το ΚΘΒΕ τονίζεται ότι οι εκπτωτικές παροχές του προς τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών ισχύουν για όλες τις παραστάσεις στην ΕΜΣ και το Βασιλικό.

(πηγή: agelioforos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399