Παγκοσμιοποίηση και Διαδίκτυο μεταμορφώνουν την αγορά ναρκωτικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταστεί πιο «δυναμική, καινοτόμος και ευέλικτη» στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και φαρμακευτικών ουσιών, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει ευρημάτων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και αντιμετώπισης των ναρκωτικών, καθώς το Διαδίκτυο και η χρήση… ουσιών που διακινούνται νομίμως κάνουν την αποστολή ακόμα πιο δύσκολη.

«Η διακίνηση ναρκωτικών είναι ένα από τα πιο περίπλοκα (. . .) φαινόμενα της εποχής μας και μια βασική επιχειρηματική δραστηριότητα για πολλές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την ΕΕ», σημείωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ, η Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία μεταμόρφωσαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών», πρόσθεσε η επίτροπος. «Οι ουσίες και τα πρότυπα (συμπεριφοράς) που χαρακτήριζαν την ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών κατά τα τελευταία 30 χρόνια τώρα μοιράζονται τη σκηνή με ένα ευρύ φάσμα νεότερων ουσιών και συμπεριφορών», πρόσθεσε.

Σχεδόν κάθε είδους ναρκωτικό ή ελεγχόμενη ουσία μπορεί να αγοραστεί μέσω του Διαδικτύου και να παραδοθεί μέσω ταχυδρομείου στους χρήστες που πλέον μπορεί να μην χρειάζονται καν να έρχονται σε άμεση επαφή με τους εμπόρους, σύμφωνα με μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Δεν έδωσε στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις ναρκωτικών μέσω Διαδικτύου, που γίνονται συνήθως μέσω των αποκαλούμενων darknets, δυσπρόσιτων, ιδιωτικών δικτύων υπολογιστών. «Στην πράξη οποιουδήποτε είδους ναρκωτικό μπορεί να αγοραστεί μέσω Διαδικτύου. Οι καταναλωτές μπορεί να θεωρούν ότι είναι “καθαρότερο” να αγοράζουν ναρκωτικά χωρίς άμεση επαφή με τον έμπορο».

Τα ναρκωτικά διακινούνται με νόμιμα μέσα και τρόπους –εμπορευματοκιβώτια, αεροσκάφη, ταχυδρομεία–, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την διαδικασία εντοπισμού τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του EMCDDA, Βόλφγκανγκ Γκετς, η συμπεριφορά των χρηστών ναρκωτικών μεταβάλλεται: τα πρότυπα έχουν γίνει «πιο ρευστά, με τους καταναλωτές να κάνουν συχνά χρήση πολλαπλών ουσιών ή να υποκαθιστούν μια ουσία με μιαν άλλη».

Στην έκθεση εντοπίζεται η βορειοδυτική Ευρώπη –η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η βόρεια Γαλλία– ως μια περιοχή όπου η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στο συγκεκριμένο πεδίο είναι έντονη, εν μέρει λόγω της πυκνότητας των διαμετακομιστικών εμπορικών κόμβων και σύμφωνα με την Europol η περιοχή αυτή αποτελεί τον τελικό προορισμό μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η Μάλμστρομ ανέφερε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί των 27 οφείλουν να μελετήσουν την (για πρώτη φορά) κοινή αυτή έκθεση της Γιούροπολ και του Κέντρου και να προτείνουν αλλαγές πολιτικής.

«Πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις νέες εξελίξεις και να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας και τις αντιδράσεις μας στην πραγματικότητα», σημείωσε η Μάλμστρομ. «Τα εθνικά μέτρα, όσο ισχυρά κι αν είναι, απλώς δεν επαρκούν από μόνα τους».

Σύμφωνα με την έρευνα, η σημασία της Αφρικής ως κέντρου διαμετακομιδής ναρκωτικών αυξάνεται. Η χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης φθίνει και τη θέση τους παίρνουν συνθετικά ναρκωτικά όπως το έκστασις και οι μεθαμφεταμίνες, ενώ η χρήση κάνναβης συνεχίζει να είναι ευρεία: υπολογίζεται ότι γίνεται χρήση 2500 τόνων στην ΕΕ και τη Νορβηγία σε ετήσια βάση.

(πηγή: real.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399