«Στο σκαμνί» η Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πληθώρα περιστατικών καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξένες εφημερίδες και νομικοί

Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας είναι εκτεταμένο και συστημικό, αναφέρουν διεθνείς οργανώσεις, νομικοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η ατιμωρησία των αστυνομικών οργάνων από τους ανωτέρους τους, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Δικαιοσύνης να διερευνήσει τις καταγγελίες, έχει επιβάλει ένα καθεστώς όπου η βία αυτή θεωρείται δεδομένη. Οι υπόγειες σχέσεις της Αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή, που τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί, διαχέουν την ατιμωρησία και σε ομάδες πολιτών, κάνοντας το σκηνικό όλο και πιο ζοφερό.

«Υπάρχουν πολυάριθμα περιστατικά πολιτών που έχουν κακοποιηθεί από την Αστυνομία. Από την έρευνά μας προκύπτει ότι τα προβλήματα είναι συστημικά. Μιλάμε για πρακτικές βαθιά ριζωμένες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και βλέπουμε ότι υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα ατιμωρησίας. Το βασικό μοτίβο που παρατηρούμε είναι η μεταχείριση εκ μέρους των ελλήνων αστυνομικών, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας γενικότερα, μιας δυσανάλογης και απρόκλητης βίας» αναφέρει η κυρία Μάρω Σαββοπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το φαινόμενο άσκησης αστυνομικής βίας εναντίον ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, ή ανήκουν στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο είναι εξαιρετικά εκτεταμένο» σημειώνει η δικηγόρος κυρία Ιωάννα Κούρτοβικ και προσθέτει και μια τρίτη κατηγορία: «Είναι πολύ συχνά τα περιστατικά αστυνομικής βίας προς άτομα που συλλαμβάνονται για εγκλήματα ιδιαίτερα σοβαρά ή και αποτροπιαστικά, όπου δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία, οπότε η άσκηση αστυνομικής βίας σε αυτές τις περιπτώσεις παρακάμπτεται σιωπηρά και μοιάζει να έχει κοινωνική συναίνεση».

Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις είναι, όπως παρατηρεί η κυρία Κούρτοβικ, ότι οι δράστες αστυνομικοί «έχουν την πλήρη κάλυψη των ανωτέρων τους, γεγονός που τους δημιουργεί την αίσθηση ότι λειτουργούν σε ένα καθεστώς απόλυτης ατιμωρησίας. Αξίζει να πούμε ότι όσες φορές έχουμε τυχόν καταφέρει να ενεργοποιήσουμε τις νομικές διαδικασίες για τη δίωξη των δραστών έχουμε απογοητευθεί, γιατί υπάρχει προφανής απροθυμία των δικαστικών αρχών να ασκήσουν δίωξη εναντίον αστυνομικών οργάνων και σπανίως φθάνουν τέτοιες υποθέσεις στο ακροατήριο. Και οι ελάχιστες αυτές υποθέσεις, όταν δεν οδηγούν σε απαλλαγή ή ασήμαντες ποινές, οδηγούνται στην παραγραφή από συστηματικές καθυστερήσεις» σημειώνει η κυρία Κούρτοβικ.

«Στην περίπτωση των τεσσάρων συλληφθέντων για τις ληστείες στο Βελβεντό οι εισαγγελικές αρχές δεν διέταξαν έρευνα παρά μόνο μετά την κατακραυγή που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών» σημειώνει ο κ. Κ. Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το ζήτημα δεν ευνοεί ουδόλως την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Είναι νωπές οι αναμνήσεις από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian» με τους κακοποιημένους διαδηλωτές μέσα σε αστυνομικό τμήμα πριν από λίγους μήνες.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την περασμένη Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» κυκλοφόρησε με ρεπορτάζ που είχε τίτλο «Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει βασανιστήρια». Το ρεπορτάζ αναφερόταν στις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες και σχολίαζε ότι «δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αμφιβολίες ότι η Αστυνομία προσπάθησε να κουκουλώσει τα βασανιστήρια».

Η ένταση της αστυνομικής βίας έχει το τελευταίο διάστημα αυξηθεί και αυτή η αύξηση, όπως εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου, παρατηρείται κυρίως στα Σώματα των δικυκλιστών και στα ΜΑΤ, καθώς επίσης και σε κάποια τμήματα όπως αυτό της Ομονοίας και του Αγ. Παντελεήμονος.

Τις ίδιες απόψεις εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες και ο κ. Νιλς Μούιζνιεκς, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που έμεινε στη χώρα μας για μία εβδομάδα και συναντήθηκε με υπουργούς, δικαστές, αστυνομικούς, μετανάστες και ΜΚΟ. «Η Αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της: κατάχρηση εξουσίας, χρήση υπερβολικής βίας, συνέργεια με τη Χρυσή Αυγή… Ανάμεσα στους αστυνομικούς υπάρχουν αναμφίβολα “σάπια μήλα”, αλλά δεν υπάρχει καμία επίπτωση για τη συμπεριφορά τους – και εδώ ατιμωρησία» δήλωσε ο κ. Μούιζνιεκς. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «κινδυνεύει η διεθνής εικόνα της Ελλάδας, ιδίως του δικαστικού συστήματος».

(πηγή: Το Βήμα)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399