Τα παιδιά της λιτότητας η «χαμένη γενιά» της Ευρώπης

Ολοένα και περισσότερα παιδιά στην Ευρώπη οδηγούνται στη φτώχεια, εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται και την εκτόξευση της ανεργίας, με άμεσο κίνδυνο τη δημιουργία «χαμένων γενεών».

«Η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Caritas ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περίπου 3 στα 10 παιδιά σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν πέσει κάτω από τα όρια της φτώχειας ή βρίσκονται κοντά σε αυτά.

Στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 60%. Στην Ισπανία πάλι βρίσκεται πάνω από το 50%, ενώ στην Πορτογαλία ξεπέρασε το 40%.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή Bruegel, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει δειλά στην Ευρώπη.

Στις χώρες της ευρωζώνης όπου εφαρμόζονται μνημόνια, καθώς και στην Ιταλία, δημιουργείται μία μεγάλη τάξη υποσιτισμένων νέων ανθρώπων χαμηλής εκπαίδευσης με πεσμένο ηθικό και λιγοστές προοπτικές εργασίας, ανέφερε η Caritas.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει όχι μόνο μία, αλλά πολλές χαμένες γενιές στην Ευρώπη», σχολίασε η οργάνωση επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία της ΕΕ. Νέοι με προσόντα, ήδη μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, ειδικά στη Γερμανία. Ο αριθμός των Ελλήνων και των Ισπανών που αναζητούν εργασία στη Γερμανία σχεδόν διαπλασιάστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ο Ζολτ Ντάρβας, οικονομολόγος του Bruegel, είπε ότι η συνεχής αύξηση της ανεργίας στους νέους δεν έχει μόνο καταρρακώσει το ηθικό τους σε μια από τις σημαντικότερες φάσεις της ζωής τους, αλλά απειλεί να αναζωπυρώσει και την οικονομική κρίση πάνω στη στιγμή που αυτή εμφανίζει σημάδια κάμψης. «Δεν είναι πρόβλημα μόνο των συγκεκριμένων χωρών (της περιφέρειας). Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε. Σε 13 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 25%.

Η λιτότητα των κυβερνήσεων

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν μπει σε προγράμματα οικονομικής διάσωσης, με αντάλλαγμα δραστικές περικοπές δαπανών και επιβολή νέων φόρων. Η Ισπανία πάλι πέτυχε τη διάσωση των τραπεζών της. Και στις τέσσερις χώρες, καθώς και στην Ιταλία, ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας άρχισε να αυξάνεται την ίδια στιγμή που ξεκίνησε η κρίση το 2008.

Σύμφωνα με την Caritas, η φτώχεια χτυπά όλο και περισσότερα παιδιά εξαιτίας περικοπών σε κοινωνικά επιδόματα, αύξησης του ΦΠΑ και του ενεργειακού κόστους. «Έχει γίνει πλέον καθεστώς τα παιδιά να κινδυνεύουν να πληγούν από την φτώχεια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πληθυσμού», ανέφερε η Ντέιρντρε ντε Μπούρκα της Caritas.

Στοιχεία από την Κομισιόν δείχνουν ότι το 2011, πάνω από το 30% των ανηλίκων σε Ισπανία και Ελλάδα βρίσκονταν κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2005.

Το 2010, το 37,6% των παιδιών ήταν πολύ κοντά στα όρια της φτώχειας ή του αποκλεισμού στην Ιρλανδία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία ήταν 28,9%. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2011.

Τα παιδιά θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού όταν η οικογένειά τους έχει διαθέσιμο εισόδημα αντιστοιχεί το πολύ στο 60% του μέσου όρου, όταν οι γονείς τους είναι άνεργοι ή όταν τα ίδια στερούνται βασικά είδη, όπως τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, θέρμανση και ρουχισμό.

Η Caritas λέει ότι πρέπει να αναλογιστούν οι ίδιες οι κυβερνήσεις τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τάσεων αυτών στα παιδιά.

ηγές: Ημερησία, Reuters)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399