Νέα πανευρωπαϊκή αύξηση της ανεργίας, πλην Γερμανίας

Πτώση 0,3% σημείωσε η απασχόληση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε τριμηνιαία βάση, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη – Πάνω από 1.300.000 οι άνεργοι στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (1,4%) καταγράφηκε στην Ισπανία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία ήταν η μοναδική που παρουσίασε αύξηση, υπογραμμίζοντας και πάλι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέμα την τόνωση της ανάπτυξης.

Η οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει έως το 2014, ενώ οι άνεργοι στην Ευρωζώνη ανέρχονται σε 19 εκατ. άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του εργαζόμενου πληθυσμού.

Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κάτω από το 0,75% το 2013.

Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται, ωστόσο, να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, γατί το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

«Η περαιτέρω άνοδος της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και η μικρή μόνο επιβράδυνση από το 2014 αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη», σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters, η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst and Young, σε έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Ακόμα και με ανάκαμψη, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη θα παραμείνει υψηλός. Έως το τέλος του 2017 εκτιμούμε ότι η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 11%», πρόσθεσε.

Ελλάδα: Νέο άλμα της ανεργίας

Σε 3.681.926 άτομα ανήλθε κατά το δ΄τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των απασχολούμενων, ενώ των ανέργων σε 1.295.535, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται σε 26,0%, έναντι 24,8% του προηγούμενου τριμήνου και 20,7% του αντίστοιχου τριμήνου 2011.

Όπως, ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,4% σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2011.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26,3% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Υπογράφουν Μανιφέστο κατά της λιτότητας

Πάνω από 400 Ευρωπαίοι νομικοί ειδικευμένοι στο εργατικό δίκαιο δημοσίευσαν ένα μανιφέστο κατά της λιτότητας, η οποία όπως σημειώνουν οδηγεί στην ελάττωση της κοινωνικής προστασίας και σε αύξηση της φτώχειας, μία ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή εαρινή Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Το «Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για τον σεβασμό και των προαγωγή των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων» καταγγέλλει ότι η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), έναντι της παροχής προγραμμάτων κρατικού δανεισμού «επιβάλλει σε ορισμένα κράτη μέλη μία σημαντική και συχνά ριζική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας τους και του συστήματος κοινωνικής προστασίας».

«Η παρούσα οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση υποβάλλει τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους σε μία σημαντική πίεση σε πολλές χώρες», επισημαίνεται στο Μανιφέστο.

«Πολλοί από τους εργαζόμενους στην Ευρώπη βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση, αγγίζοντας τη φτώχεια», εκτίμησε η Ιζαμπέλ Σέμαν, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI), κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Μανιφέστου στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να ωθήσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα που αποτελούν πλήρες τμήμα των αξιών» της Ευρώπης», εξήγησε η ίδια.

Τα μέτρα «ριζικής λιτότητας οδηγούν σε απόρριψη της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών αξιών, καθώς και στην άνοδο της ξενοφοβίας και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη», προσέθεσαν οι συντάκτες του.

Για τον Νίκλας Μπρούουν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, «αυτή η κατάσταση φτώχειας κι αποκλεισμού συνιστά κίνδυνο για το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του».

(πηγή: thepressproject.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399