Καταπολεμώντας τον ρατσισμό στα σχολεία

Ενημερωτικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, ακόμη συναυλία διαμαρτυρίας, πραγματοποιούνται σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.  Στα σχολεία, μια διδακτική ώρα είναι αφιερωμένη σε συζητήσεις – εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Με εγκύκλιό του προς τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας καλεί όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αφιερώσουν την Τετάρτη 20/3 ή την Πέμπτη 21/3/2013 μια διδακτική ώρα (με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων) σε δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Όπως τονίζεται στη εγκύκλιο, «η Ημέρα αυτή θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για την εκπαίδευση να ενισχύσει τις δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να διαμορφώνει συνθήκες που να προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας. Στη χώρα μας, με βάση το Σύνταγμα, εξασφαλίζεται στον καθένα το «δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη […] Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων…» (άρθρο 5 §2 και 3 του Συντάγματος).

Αλλά και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να προχωρήσουν σε δράσεις κατά των ρατσιστικών διακρίσεων σε συνεργασία με γονείς και τους αρμόδιους φορείς των δήμων. Η ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει συλλαλητήριο στις 30 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή με κεντρικό σύνθημα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, νόμιμοι οι μετανάστες».

Συναυλία διαμαρτυρίας διοργανώνει την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 17:00, η Πρωτοβουλία «Ιθαγένεια για Όλα τα Παιδιά». Η συναυλία, είναι αφιερωμένη στον αγώνα των μεταναστών για την απόκτηση Ιθαγένειας και θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες

Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις σε πολλές γειτονιές, σχολεία, πόλεις και σχολές πραγματοποιούν επίσης από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Την Πέμπτη, στις 18:00 το απόγευμα, διοργανώνεται εκδήλωση στην Πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου, με μαθητικά συγκροτήματα. Το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι μαθητική συναυλία θα γίνει στην Πλατεία Αγ. Δημητρίου στους Αμπελοκήπους. Στις 18:00 το απόγευμα, η Αντιρατσιστική Επιτροπή Ελλήνων και Μεταναστών Κατοίκων του Ν. Κόσμου θα γιορτάσει στο Πάρκο Κασομούλη στο Δουργούτι.

(πηγή: tvxs.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399