Κοινωνική έκρηξη στη Ν. Ευρώπη εξαιτίας της λιτότητας

Κοινωνική έκρηξη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ενδέχεται να προκαλέσουν σύντομα τα μέτρα λιτότητας και τα εξωπραγματικά επίπεδα ανεργίας, επισημαίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην τελευταία έκθεσή της που παρουσιάστηκε στο Όσλο.

Η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ειδικός δείκτης που χρησιμοποιεί η ILO για να μετράει τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στους τελευταίους μήνες.

Τονίζεται ότι το τελευταίο εξάμηνο οι άνεργοι στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο και ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται δεν χτυπάνε τις ρίζες της κρίσης, αλλά ευνοούν την αύξηση της ανεργίας. Μόνο σε 5 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. η απασχόληση δεν έχει μειωθεί στα χρονια της οικονομικής κρίσης, με τη Γερμανία να αποτελεί τη μοναδική χώρα στην οποία από το 2008 μειώνεται η ανεργία των νέων.

Η ILO εκτιμά ότι βασική αιτία για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην Ε.Ε. είναι η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας που επεβλήθη στις χώρες της κρίσης και υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των ανέργων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνά πια τα 26 εκατομμύρια. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στην Ε.Ε. στο 23,5%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα, με 58%, και την Ισπανία, με 55%.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έδωσαν υπερβολική έμφαση στη δημοσιονομική τους εξυγίανση και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η ILO προτείνει να προστατεύονται οι θέσεις εργασίας στις μελλοντικές πολιτικές για τη διαχείριση κρίσεων και ζητεί ειδικότερα “εγγύηση απασχόλησης” για τους νέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης, θα χρειαστεί να δημιουργηθούν στην Ευρώπη έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ώστε το ποσοστό απασχόλησης στην ήπειρο να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ILO προτείνει επίσης μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη μείωση των ελλειμμάτων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής και δημιουργία νέων δημοσιονομικών πόρων που δεν θα επιβαρύνουν την απασχόληση και τις επενδύσεις.

(πηγή: Αυγή)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399