Νέα εφεύρεση ίσως μειώσει το κόστος του κλιματισμού

Με τη βοήθεια του ψυχρού διαστήματος ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέπτυξε ένα νέο τύπο ηλιακής συσκευής που μπορεί να παρέχει ψύξη σε κτήρια – ακόμη και καθώς εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως – ανοίγοντας το δρόμο για σημαντική μείωση του κόστους του κλιματισμού ή σε μονάδες κλιματισμού που λειτουργούν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Η συσκευή αντανακλά το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω της, ενώ παράλληλα αντλεί θερμότητα από τα ίδια τα κτήρια ή από κατασκευές, πάνω στις οποίες είναι εγκατεστημένη, και το στέλνει στο διάστημα.

«Ο κόσμος συνήθως αντιμετωπίζει το διάστημα ως πηγή θερμότητας από τον ήλιο, όμως – μακριά από τον ήλιο – το εξώτερο διάστημα είναι ένα πραγματικά πολύ κρύο μέρος», λέει ο Σανχούι Φαν, καθηγητής ηλεκτρικής εφαρμοσμένης μηχανικής στο Στάνφορντ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Εμείς αναπτύξαμε ένα νέο τύπο συσκευής που αντανακλά το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλιακού φωτός, ενώ παράλληλα στέλνει θερμότητα στο ψυχρό διάστημα με αποτέλεσμα να δροσίζει ανθρώπινα κτίσματα ακόμη και κατά τη διάρκεια της μέρας.»

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καλύπτοντας μόλις το 10% μιας στέγης με «ηλιακά πάνελ ψύξης» ή «ψυκτικά πάνελ ακτινοβολίας», όπως τα ονομάζουν, θα μπορούσαν να μειώσουν το τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού έως και κατά 35%.

Προκειμένου όλα αυτά να είναι εφικτά, το κάτοπτρο πρέπει να είναι τόσο αποδοτικό ώστε να απορροφά μια πολύ μικρή ποσότητα φωτός και να μην υπερθερμαίνεται. «Συνεπώς, η συσκευή πρέπει να εκπέμπει θερμική ακτινοβολία με πολύ αποδοτικό τρόπο σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, μέσα στα οποία η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν διάφανη», εξηγούν οι ερευνητές γράφοντας στην επιθεώρηση Nano Letters. «Έξω από αυτά τα μήκη κύματος, η γήινη ατμόσφαιρα απλώς αντανακλά το φως πίσω.»

Το νέο πάνελ, που είναι φτιαγμένο από νανοδομημένα φωτονικά υλικά, πληροί τις προϋποθέσεις καθώς αντανακλά το περισσότερο φως και εκπέμπει αποδοτικά θερμική ακτινοβολία στα κατάλληλα μήκη κύματος ώστε να «αποδρά» από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι δημιουργοί του δηλώνουν «ενθουσιασμένοι γιατί το σχέδιο καθιστά βιώσιμες τις εφαρμογές σε βιομηχανική κλίμακα, αλλά και σε εγκαταστάσεις εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης».

(πηγή: ΑΜΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399