«Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία»

Έκθεση του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,

Κεντρικό της θέμα τα έργα ζωγραφικής μιας ομάδας κρατουμένων – μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας KEΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, τα οποία έγιναν μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την Κοινότητα το 2012, πάνω στους καμένους τοίχους.

Στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το χώρο τους και την προοπτική της απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία,  τα μέλη τη ομάδας  μεταμόρφωσαν το «σημείο μηδέν» της καταστροφής σε ένα εργαστήρι δημιουργίας και ελπίδας. Οι τοιχογραφίες «πάτησαν» πάνω στα σημάδια του καπνού και της φωτιάς,  ενσωματώνοντάς τα σε νέες μορφές και σχήματα που γέννησε η φαντασία των δημιουργών.

Την επιμέλεια του εγχειρήματος είχε ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, ο οποίος στη συνέχεια φωτογράφησε και επιμελήθηκε την ψηφιακή επεξεργασία και αναπαραγωγή των τοιχογραφιών σε 70 έργα, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

Το έργο, σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, «συνιστά  μιας σπάνιας ποιότητας τοιχογραφία της ανθρώπινης ψυχής και ό,τι πιο πολύτιμο και αγαπητό κρύβει μέσα της».

Η έκθεση εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα, επίκαιρο στην Ελλάδα της κρίσης, για τις δυνατότητες αναγέννησης και ελπίδας, τα ψυχικά αποθέματα των ανθρώπων όταν αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή και τη θεραπευτική και απελευθερωτική λειτουργία της τέχνης.

Έναρξη έκθεσης: Σάββατο 1 Ιουνίου 2013,
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 19:00”-20.45”
Τόπος: Πειραιώς 260, Αποθήκη

Για περισσότερες πληροφορίες Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ info@kethea.gr

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399