Limit down στο εισόδημα, limit up στις ημικρανίες

Γράφει η Κανόνη Κατερίνα

(Πηγή: Tara Hunt, Flickr)

(Πηγή: Tara Hunt, Flickr)

Μία νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα αλλά τείνουν να υποχωρούν με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”, Walter Stewart, ήταν ήδη γνωστό από το 1992 ότι οι ημικρανίες σχετίζονται με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στην παρούσα έρευνα, η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία από 162.700 άνδρες και γυναίκες, που εμφάνιζαν περιοδικές και όχι χρόνιες ημικρανίες και οι οποίοι ερωτήθηκαν για τα συμπτώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας τους όταν άρχισαν οι πονοκέφαλοι και της ημερομηνίας του πιο πρόσφατου επεισοδίου. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως όσο έπεφτε το εισόδημα, τόσο αυξάνονταν οι πονοκέφαλοι, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Τις περισσότερες ημικρανίες είχαν τα άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 60.000 δολαρίων (περίπου 41.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τον Stewart, το άγχος και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το χαμηλότερο εισόδημα, καθιστούν κάποιον πιο επιρρεπή στους πονοκεφάλους. Εξάλλου, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το στρες προκαλεί ημικρανίες.

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους άνδρες, οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται στο τέλος της εφηβείας και στην αρχή της ενήλικης ζωής. Μετά το φύλο και την ηλικία, το εισόδημα είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης πονοκεφάλων.

(πηγές: Ελευθεροτυπία, Reuters)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399