“Τα παιδιά των μεταναστών είναι πρώτα απ’ όλα παιδιά”

Πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών και απόλυτη προστασία τους, ζητεί ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς.

Στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών- ιδιαίτερα εκείνων που ταξιδεύουν ασυνόδευτα- και των κινδύνων που εγκυμονούνται για την ασφάλεια τους αναφέρεται, με σημερινή δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι Αρχές των κρατών που υποδέχονται μετανάστες ή πρόσφυγες, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι τα παιδιά των μεταναστών είναι πρώτα απ’ όλα παιδιά, καθώς και ότι, τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της μετανάστευσης δεν θα πρέπει ποτέ να τίθενται υπεράνω της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, να δημιουργήσουν ένα κέντρο υποδοχής στο Αφγανιστάν, για ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που καταλήγουν στην Ευρώπη, ο Επίτροπος επικρίνει τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου και τονίζει ότι, ακόμη κι αν τα παιδιά μεταναστών τύχουν της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας σ’ αυτό το κέντρο, θα είναι σχεδόν αδύνατη η επανένωση με τις οικογένειες τους.

Ο Μουϊζνιεκς στηλιτεύει ακόμη την -περιορισμένη, όπως λέει- πρακτική ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, να επαναπροωθούν τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Η πρακτική αυτή εκθέτει τα παιδιά σε μεγάλους κινδύνους, που σχετίζονται με την σεξουαλική τους εκμετάλλευση από τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, την υποχρεωτική τους χρησιμοποίηση για στρατιωτικούς σκοπούς και γενικότερα σε κινδύνους δίωξης στην χώρα καταγωγής τους, υποστηρίζει ο Επίτροπος, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, τα περισσότερα από τα παιδιά που έχουν αναγκαστικά επαναπατρισθεί, έχουν εξαφανισθεί λίγες μέρες μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Η αρχή της μη επαναπροώθησης, απαγορεύει την αναγκαστική επιστροφή σε μέρη όπου η ζωή ή η ελευθερία του ατόμου απειλείται και αφορά κυρίως το ότι τα παιδιά μεταναστών δεν πρέπει ποτέ να επιστρέφουν σε μέρη όπου η ασφάλεια και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο, καταλήγει ο Επίτροπος.

(πηγή: nooz.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399