Η Αρκτική «χτύπησε» την υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 120.000 χρόνων!

Η Αρκτική «βράζει» και οι ντελιβεράδες των πολυεθνικών του πετρελαίου συνεχίζουν να αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και να δίνουν γονυπετείς το πράσινο φως για την καταστροφή της μοναδικής απάτητης γης του πλανήτη μέσα από την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Την ίδια ώρα που 28 ακτιβιστές της Greenpeace και 2 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, βρίσκονται από τις 19 Σεπτεμβρίου υπό κράτηση από τις ρωσικές αρχές και βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία του χουλιγκανισμού γιατί διαμαρτύρονται για την επέλαση των πετρελαιάδων, μια νέα επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι σε ορισμένες περιοχές της Αρκτικής, εκεί που η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αφήσει αναλλοίωτο το καταστροφικό της αποτύπωμα, το λιώσιμο των πάγων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή και ελπίδα σωτηρίας.

Η νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα καταλήγει σε σοκαριστικά συμπεράσματα αφού για πρώτη φορά αποδεικνύει  ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, στις ανατολικές Καναδικές περιοχές της Αρκτικής η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι τα τελευταία 100 χρόνια, είναι η θερμότερη των τελευταίων 120.00 χρόνων!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι τρέχουσες θερμοκρασίες ξεπερνούν εκείνες της πρώιμης Ολόκαινης Εποχής *, πριν από 11.000 χρόνια, όταν το βόρειο ημισφαίριο ήταν πιο κοντά στον ήλιο και δεχόταν κατά 9% περισσότερη ακτινοβολία, εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Gifford Miller, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της ραδιοχρονολόγησης των μαζών νεκρών βρύων που «αποκαλύφθηκαν» μετά το λιώσιμο του πάγου στο νησί  Baffin – το μεγαλύτερο του Καναδά και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο-  προκειμένου να «διαβάσουν» το ιστορικό των θερμοκρασιών.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα αποτελέσματα από 4 διαφορετικά σημεία εξέτασης έδειξαν ότι τα βρύα δεν είχαν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον για μια περίοδο 44.000- 51.000 χρόνων!

Οι επιστήμονες λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από 50.000 χρόνια, η Γη διένυε την περίοδο παγετώνων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες που κατεγράφησαν στην καναδική Αρκτική είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 120.000 χρόνων.

Η νέα μελέτη επισημαίνει και κάτι εξίσου ανησυχητικό ότι η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ραγδαία αφού σημειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Όσον αφορά στο μέλλον του νησιού Baffin, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν δεν σημειωθεί άλλη αύξηση της θερμοκρασίας, το νησί είναι καταδικασμένο να λιώσει…

* Η Ολόκαινος Εποχή ή Ολόκαινο (Holocene), είναι η πιο πρόσφατη γεωλογική εποχή στην ιστορία της Γης. Άρχισε πριν από 10.000 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η ονομασία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις όλος και καινός και σημαίνει «εντελώς πρόσφατη» «ολοκαίνουργια»

(πηγή: topontiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399