4 εκατομμύρια παιδιά στην πείνα και στη δίψα

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Ο ΟΗΕ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Περιμένοντας βοήθεια από τον πολιτισμένο κόσμο

Περιμένοντας βοήθεια από τον πολιτισμένο κόσμο

Πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον «Χαϊγιάν» και περίπου 600.000 εκτοπισμένοι έχουν άμεση ανάγκη από τροφή, νερό και καταφύγιο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντίθετα ,οι εικόνες της απελπιστικής κατάστασης των πληγέντων φθάνουν ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα ανοικτά των ακτών των Φιλιππίνων βρίσκεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο με ισχυρή δύναμη, η Κίνα αυξάνει τη βοήθεια μετά τις επικρίσεις, η Βρετανία στέλνει ελικοπτεροφόρο και η Αυστραλία 21 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης Save the Children, 3,9 εκατομμύρια παιδιά στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση κι έχουν άμεση ανάγκη βασικών προμηθειών. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η προσέγγισή τους είναι πολύ δυσκολότερη απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί θύλακοί ασφαλείας για παιδιά που μπορεί να έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους ή να έχουν μείνει ορφανά.

«Όπως κι όλοι οι άλλοι, έτσι και τα παιδιά -σ’ αυτή την επείγουσα κατάσταση- είναι πεινασμένα και χρειάζονται νερό», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Όμως υπάρχουν ξεχωριστά ζητήματα για την προστασία τους. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν χώροι όπου τα παιδιά θα είναι ασφαλή».

Αν και χθες ξεκίνησε ο ομαδικός ενταφιασμός θυμάτων, πολλοί σοροί παραμένουν κάτω από τα ερείπια σε περιοχές που καταστράφηκαν ή εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους, αφού δεν υπάρχουν σάκοι προκειμένου να περισυλλεγούν.

Πολλοί από τους επιζώντες διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία και φοβούνται την εκδήλωση επιδημιών παρά τις διαβεβαιώσεις από τις υγειονομικές αρχές.

Πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον «Χαϊγιάν» και περίπου 600.000 εκτοπισμένοι έχουν άμεση ανάγκη από τροφή, νερό και καταφύγιο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Πιο γρήγορα»

Η επικεφαλής του τομέα ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος, ομολόγησε χθες ότι η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους χιλιάδες πληγέντες πρέπει να επιταχυνθεί, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί με τα πιο μελανά χρώματα.

Και ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των Φιλιππίνων, Εντουάρντο ντελ Ροζάριο, δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει ένα συγκεκριμένο σύστημα για τις επιχειρήσεις αρωγής αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή.

Η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «George Washington» με 5.000 δυναμικό έφθασε στα ανοικτά των ακτών των Φιλιππίνων και εκτός του ότι θα συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, θα διευκολύνει τη μετακίνηση ελικοπτέρων για τη διακίνηση προμηθειών προς εκείνους που έχουν ανάγκη.

Η Βρετανία στέλνει επίσης ένα αεροπλανοφόρο, βοήθεια περίπου 30 εκατ. ευρώ και ομάδα ιατρικού προσωπικού.

Η Ιαπωνία στέλνει κι εκείνη βοήθεια, ενώ η Κίνα που έχει εδαφικές διενέξεις με τις Φιλιππίνες αποστέλλει οικονομική βοήθεια σε αγαθά αρωγής.

Η Αυστραλία δεσμεύτηκε χθες να αυξήσει στα 21 εκατ. ευρώ τη δική της συνδρομή, όπως και να ενισχύσει τη στρατιωτική αποστολή αρωγής στις Φιλιππίνες.

(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία με πηγές από ReutersAFPBBCIndependent-ΑΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399