Οι μισοί ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις θεραπείες τους

Γράφει ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης

karkinosΗ κρίση «δοκιμάζει» τις αντοχές των ογκολογικών ασθενών και δυσχεραίνει την πρόσβαση τους στο σύστημα Υγείας.

Τη  διαπίστωση ότι η  διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους, έκαναν επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων στο Cancer Policy & Economics Conference.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια  των ογκολογικών ασθενών διότι πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και 5 φάρμακα τη μέρα και δεν μπορούν  πλέον να ακολουθήσουν κατά γράμμα τη θεραπεία τους .
Παρήγορο είναι το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτεται το γιατρό τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα, την ώρα που οι ογκολογικές υπηρεσίες  για τους ασθενείς είναι κατακερματισμένες και άνισα κατανεμημένες στους νομούς της χώρας.

Το 2020 σε διεθνές επίπεδο, ο καρκίνος θα λάβει επιδημικές διαστάσεις προβλέπουν οι επιστήμονες, καθώς τα περιστατικά θα πλησιάσουν τα 15 εκ. Από τη  άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία της EUROPCARE μειώνονται οι θάνατοι χάρη στις νέες θεραπείες και το έργο των γιατρών.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε έρευνα & ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες επισημαίνουν οι επιστήμονες που τονίζουν ότι  η μείωση κατά 1% της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ εξοικονομεί πάνω από 500 εκ. δολάρια.

Η φαρμακευτικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο από την πλευρά τους για ασφυκτικά οικονομικά μέτρα,  όπως η οριζόντια περικοπή τιμών, τα οποία επιβραδύνουν την καινοτομία και μειώνουν τις πηγές χρηματοδότησης για τις μελλοντικές θεραπείες.

Ο Κυριάκος  Σουλιώτης  επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας, στο  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέρθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς  και έδειξε ότι αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια αυτών των ασθενών.
«Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και 5 φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτεται το γιατρό τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα» τονίζει.
Περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στο γιατρό τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης της θεραπείας τους. «Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ασθενών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 27,1% των ασθενών εξακολουθούν και καπνίζουν» τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

Η Ζωή  Γραμματόγλου , πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών τόνισε ότι
«το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής. Όμως ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Λόγω του καρκίνου πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν 3 χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα. Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας» είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.».

Ο Ε. Φιλόπουλος πρόεδρος  της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας τονίζει ότι  στην  Ελλάδα της κρίσης, το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. «Όμως η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους» εξηγεί.

Ο Πάρις  Κοσμίδης παθολόγος-ογκολόγος, αναφέρει ότι ο καρκίνος είναι  σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και συνεχίζει :»το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας πλησιάζοντας τις 15 εκ. περιπτώσεις .Ευτυχώς όμως, αν και αυξάνεται το κόστος, η έρευνα προοδεύει και τα νέα φάρμακα είναι πιο στοχευμένα  και πιο αποτελεσματικά.»

Ο Πασχάλης Αποστολίδης , πρόεδρος ΣΦΕΕ εκτιμά ότι «μεγαλώνουν οι ανισότητες στην πρόσβαση και η ανασφάλεια των πολιτών. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών» και υποστηρίζει ότι  «τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά το φάρμακο, ενώ αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών».

(Πηγή: praktoreio-ygeias.gr)

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.