Η ανθρωπότητα σάρωσε την άγρια ζωή – Εξαφανίσαμε το 60% των άλλων πλασμάτων μέσα σε λίγες δεκαετίες

Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζουμε ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να το αλλάξει

ejafanisi_agrion_zoonΗ ανθρωπότητα έχει εξαλείψει το 60% των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών και των ερπετών από το 1970, οδηγώντας τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες του κόσμου να προειδοποιήσουν ότι η εξόντωση της άγριας ζωής είναι πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τον πολιτισμό.

Η νέα εκτίμηση για την δεινή κατάσταση της άγριας ζωής αποτυπώνεται σε μια σημαντική έκθεση του WWF και περιλαμβάνει συμπεράσματα από 59 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Διαπιστώνει ότι η τεράστια και αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων και πόρων από τον παγκόσμιο πληθυσμό καταστρέφει τον ιστό της ζωής, ο οποίος δημιουργήθηκε σε διάστημα δισεκατομμυρίων ετών.

«Υπνοβατούμε στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε ο Mike Barrett, επιστήμης στο WWF. «Εάν υπήρχε μείωση κατά 60% στον ανθρώπινο πληθυσμό, αυτό θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση των ανθρώπων της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ωκεανίας. Αυτή είναι η κλίμακα αυτού που κάναμε».

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει αρχίσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση, η πρώτη που προκαλείται από ένα είδος, τον Homo sapiens. Άλλες πρόσφατες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει το 83% όλων των θηλαστικών και των μισών φυτών από την αυγή του πολιτισμού και ότι ακόμα και αν η καταστροφή τερματιστεί τώρα, θα χρειαστούν 5-7 εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει ο φυσικός κόσμος.

Ο δείκτης Living Planet, που παράγεται για το WWF από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, χρησιμοποιεί δεδομένα για 16.704 πληθυσμούς θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 είδη, για την παρακολούθηση της μείωσης της άγριας πανίδας.

Μεταξύ του 1970 και του 2014, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 60%.«Η συγκλονιστική αλήθεια είναι ότι η συντριβή της άγριας ζωής συνεχίζεται αμείωτη», λένε οι επιστήμονες.

Η άγρια φύση και τα οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή, δήλωσε ο καθηγητής Bob Watson, ένας από τους κορυφαίους περιβαλλοντικούς επιστήμονες του κόσμου και σήμερα πρόεδρος μιας διακυβερνητικής επιτροπής για τη βιοποικιλότητα που δήλωσε τον Μάρτιο ότι η καταστροφή της φύσης είναι εξίσου επικίνδυνη με την κλιματική αλλαγή.

«Η φύση συμβάλλει στην ανθρώπινη ευημερία τόσο πολιτιστικά όσο και πνευματικά, καθώς και μέσω της κρίσιμης παραγωγής τροφίμων, καθαρού νερού και ενέργειας και μέσω της ρύθμισης του κλίματος της Γης, της ρύπανσης, της επικονίασης και των πλημμυρών», δήλωσε.

«Η έκθεση του Living Planet καταδεικνύει σαφώς ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν τη φύση με απαράδεκτο ρυθμό, απειλώντας την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών», προσθέτει.

Η μεγαλύτερη αιτία απώλειας άγριας πανίδας είναι η καταστροφή φυσικών οικοτόπων που γίνεται κυρίως για τη δημιουργία γεωργικών εκτάσεων. Τα τρία τέταρτα όλων των περιοχών στη Γη επηρεάζονται πλέον σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η θανάτωση για φαγητό είναι η επόμενη μεγαλύτερη αιτία. 300 είδη θηλαστικών οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση, ενώ οι ωκεανοί απειλούνται από την μαζική αλιεία.

Η χειρότερη πληγείσα περιοχή είναι η Νότια και Κεντρική Αμερική, η οποία έχει καταγράψει μείωση κατά 89% στους πληθυσμούς των σπονδυλωτών, οδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη σε περιοχές πλούσιες σε άγρια ζώα δάση. «Στην τροπική σαβάνα της Βραζιλίας που ονομάζεται cerrado, μια περιοχή μεγέθους του Μεγάλου Λονδίνου καταστρέφεται κάθε δύο μήνες», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι βιότοποι που υποφέρουν από τη μεγαλύτερη ζημιά είναι τα ποτάμια και οι λίμνες, όπου οι πληθυσμοί άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 83% .

Ο δείκτης Living Planet έχει επικριθεί ως υπερβολικά διευρυμένη μέτρηση απώλειας άγριας πανίδας. Ωστόσο, όλοι οι δείκτες, από τα ποσοστά εξαφάνισης έως την ανέγερση των οικοσυστημάτων, δείχνουν κολοσσιαίες απώλειες. «Όλοι σας λένε την ίδια ιστορία», δήλωσε ο Barrett. Τονίζει ότι «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία. Πρέπει να το κάνουμε σωστά αυτή τη φορά».

Η Tanya Steele, διευθύνουσα σύμβουλος του WWF, δήλωσε: «Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζουμε ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό».

(Πηγή: lifo.gr με πληροφορίες από Guardian)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399