Δραματική αύξηση των ασθενών που έχουν ανάγκη χημειοθεραπείας

Οι ανάγκες για χημειοθεραπεία θα αυξηθούν πάνω από 50% έως το 2040, αλλά υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με διεθνή έρευνα

himiotherapeiaΑπό το 2018 έως το 2040 ο αριθμός των ασθενών που έχουν ανάγκη χημειοθεραπείας ως αντικαρκινικής θεραπείας πρώτης γραμμής, θα αυξηθεί δραματικά.

Για να καταστεί εφικτή η παροχή της βέλτιστης δυνατής θεραπείας, υπάρχει ανάγκη αύξησης του κατάλληλου ιατρικού δυναμικού, καθώς προβλέπεται έλλειψη του, όπως αποκαλύπτει μια νέα διεθνής έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», εκτιμά ότι ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν χημειοθεραπεία, θα αυξηθεί ετησίως κατά 53% από τα 9,8 εκατομμύρια το 2018 (το 58% των συνολικά 17 εκατομμυρίων νέων περιστατικών καρκίνου) στα 15 εκατομμύρια το 2040 (το 53% των συνολικά 26 εκατομμυρίων αναμενόμενων νέων περιπτώσεων καρκίνου).

«Οι χώρες και οι θεσμοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το δεδομένο αυτό και να είναι πρακτικά -με πολύ ιατρικό δυναμικό- προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση στην υγεία σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στη χημειοθεραπεία», δήλωσε η βασική ερευνήτρια δρ. Μπρουκ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ιατρικής Έρευνας Ingham της Αυστραλίας

Το 2040 τα δύο τρίτα των ασθενών που έχουν ανάγκη  χημειοθεραπείας (10,1 εκατομμύρια ή 67%), θα προέρχονται από χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα. Συγκεκριμένα, από τα 15 εκατομμύρια άτομα που θα χρειάζονται χημειοθεραπεία το 2040, περισσότερα από το ένα τρίτο θα ζουν στην ανατολική Ασία (5,2 εκατομμύρια ή 35%). Επιπλέον, το 12% (1,7 εκατομμύρια) θα διαμένουν στη νότια κεντρική Ασία, το 10% (1,4 εκατομμύρια) στη βόρεια Αμερική, το 7% (980.646) στη νοτιοανατολική Ασία, το 6% (922.452) στη Νότια Αμερική και το 5% (810.084) στη Δυτική Ευρώπη.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για χημειοθεραπείες, ώστε η κοινωνία να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο αυτό πρόβλημα υγείας. Υπολόγισαν ότι για να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς σε ικανοποιητικό βαθμό, πρέπει να αυξηθούν οι εξειδικευμένοι γιατροί από 65.000 το 2018 σε 100.000  το 2040, θεωρώντας ότι κάθε γιατρός παρακολουθεί κατά μέσο όρο 150 νέους ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία.

Το 2040 οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που θα χρήζουν χημειοθεραπείας, θα είναι των πνευμόνων (16,4%, 2,5 εκατομμύρια), του μαστού (12,7%, 1,9 εκατομμύρια) και του παχέος εντέρου (11,1%, 1,7 εκατομμύρια).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εξαιτίας ενός πλήθους παραγόντων σήμερα υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην χημειοθεραπεία που παρέχεται και στη βέλτιστη δυνατή. Η διαφορά αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, καθώς πολλά άτομα δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της  χημειοθεραπείας και δεν έχουν ασφάλιση υγείας.

(Πηγή: enallaktikos.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399