Εξαιρετικά ανησυχητική η εξαναγκαστική απομάκρυνση Αφγανών οικογενειών από την Ουγγαρία

Γράφει η ομάδα της UNHCR Greece

ougroi_prosf_ougariaΟι ενέργειες της Ουγγαρίας το βράδυ της 7ης Μαΐου, όταν ανάγκασε δύο οικογένειες Αφγανών αιτούντων άσυλο να εγκαταλείψουν τη χώρα με τη βία, είναι ιδιαίτερα σοκαριστικές και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Οι δύο οικογένειες, με τέσσερις ενήλικες και επτά παιδιά, που κρατούνταν από τον Ιανουάριο σε μια ζώνη διέλευσης στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας, μεταφέρθηκαν με συνοδεία στη συνοριακή πύλη με τη Σερβία στις 7 Μαου το βράδυ. Τους δόθηκε η επιλογή είτε να εισέλθουν στη Σερβία είτε να επιστραφούν αεροπορικώς πίσω στο Αφγανιστάν σε πτήση που οργανώνει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

«Η μεταχείριση αυτών των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσής τους από το ουγγρικό έδαφος χωρίς καμιά προσπάθεια να εξεταστούν τα αιτήματά τους για προσφυγικό καθεστώς, είναι εξαιρετικά λυπηρή», δήλωσε ο Filippo Grandi, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Η υπόθεσή τους καταδεικνύει την τεράστια ανησυχία μας για ό,τι συμβαίνει στην Ουγγαρία, όπου τα αιτήματα των αιτούντων άσυλο δεν απορρίπτονται επί της ουσίας, αλλά επειδή σύμφωνα με την ουγγρική νομοθεσία θεωρούνται αυτομάτως απαράδεκτα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, η Ουγγαρία απορρίπτει, χωρίς τις εγγυήσεις που απαιτούνται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάθε αιτούντα άσυλο που έχει βρεθεί προηγουμένως σε μια χώρα, την οποία η Ουγγαρία θεωρεί ασφαλή – στην περίπτωση των οικογενειών αυτών, τη Σερβία.

Η Ύπατη Αρμοστεία, όταν έμαθε αρχικά ότι οι οικογένειες επρόκειτο να απομακρυνθούν πίσω στο Αφγανιστάν, απηύθυνε έκκληση στις 6 Μαῒου στις ουγγρικές αρχές να σταματήσουν την επιστροφή τους. Η Υ.Α. επαναλαμβάνει την έκκλησή της στην Ουγγαρία να απέχει από κάθε απόπειρα επιστροφής ανθρώπων πίσω στη χώρα καταγωγής τους ή να τους απομακρύνει με άλλο τρόπο από το έδαφός της, χωρίς την κατάλληλη εξέταση του αιτήματος ασύλου τους.

Το προσωπικό της Υ.Α. στην Ουγγαρία, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στο προ-αναχωρησιακό τμήμα της ζώνης διέλευσης όπου κρατούνταν οι οικογένειες, τους είδε να διασχίζουν τα σύνορα. Ειδοποίησε τους συναδέλφους μας στη Σερβία και αυτοί με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις σερβικές αρχές για την άφιξη των Αφγανών.

Οι αρχές της Σερβίας παρείχαν στέγαση στις οικογένειες σε ένα κέντρο υποδοχής. Η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν πρόσβαση στις οικογένειες και τους παρέχουν συμβουλευτική. Οι οικογένειες είπαν στην Υ.Α. ότι οι αρχές της Ουγγαρίας δεν έδωσαν φαγητό στους ενήλικες για πέντε ημέρες, κάτι που επιβεβαιώνει προγενέστερες αναφορές ότι οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο μένουν στη ζώνη διέλευσης χωρίς φαγητό. Η Υ.Α. καλεί την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να διασφαλίσει ότι σε όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται υπό την ευθύνη και τη μέριμνά της παρέχεται σίτιση σύμφωνα με το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

Μια τρίτη οικογένεια από το Αφγανιστάν, μια μητέρα με τέσσερα παιδιά, παραμένει στη ζώνη διέλευσης μετά από απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εμποδίζει την απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

Η Υ.Α. εξακολουθεί να ανησυχεί για το τι θα απογίνουν τα μέλη της οικογένειας αυτής, που είναι μεταξύ περίπου 40 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από το Ιράκ και το Ιράν, οι οποίοι κρατούνται στο προ-αναχωρησιακό τμήμα της ζώνης διέλευσης και διατρέχουν κίνδυνο είτε να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους είτε να εξαναγκαστούν σε επιστροφή στη Σερβία.

Εν όψει της κατάστασης αυτής, η Υ.Α. έχει συστήσει στη Frontex να απέχει από την παροχή υποστήριξης προς την Ουγγαρία κατά την εφαρμογή αποφάσεων επιστροφής, οι οποίες δεν συνάδουν με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

(Πηγή: enallaktikos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399