Πόσα δέντρα χάθηκαν για να γίνουν τα ψηφοδέλτια των εκλογών

psifodeltia_harti_dedraΣτη Σκανδιναβία, για την παραγωγή χαρτιού χρησιμοποιείται κυρίως έλατο.

Κατά κανόνα, ένα μέσο δέντρο δίνει 40 κιλά γραφικής ύλης (8.000 φύλλα Α4) και 80 περίπου είναι τα κιλά αν πρόκειται για χαρτί εφημερίδας.

“Αν μιλήσουμε για τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια ενός συνδυασμού και μόνο για τους περίπου 400.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για περίπου δύο με τρεις τόνους χαρτιού ανά τυπογραφείο. Από την άλλη, μπορούμε να μιλήσουμε για εκατό περίπου τόνους χαρτιού που είναι αναγκαίοι μόνο και μόνο για τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσει ένα τέτοιο τυπογραφείο.

Στο σύνολο για την πόλη της Θεσσαλονίκης μπορούμε να μιλήσουμε με βασικούς υπολογισμούς για ποσότητες της τάξης των 500 έως και 1000 τόνων χαρτιού (σ.σ απαραίτητων για το τύπωμα των ψηφοδελτίων)”, εξήγησε μεταφέροντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, τα νούμερα πίσω από μια εκλογική αναμέτρηση αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών ο Γιώργος Μήλιος, διευθυντής ενός εκ των μεγαλύτερων τυπογραφείων της Θεσσαλονίκης.

Με τα παραπάνω δεδομένα, τουλάχιστον 150.000 δέντρα “θυσιάστηκαν” για να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές.

(Πηγή: enallaktikos.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, scienceillustrated.gr, votaniki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399