30Μ στη Βραζιλία: δεύτερο τσουνάμι στην Παιδεία μέσα σε δύο εβδομάδες

vrazilia_kinit_dimosia_paideia_1Στο Σαο Πάολο, στο Ρio και στο Μπέλο Οριζόντε πραγματοποιήθηκαν οι πιο σημαντικές κινητοποιήσεις. «Ταρακούνησαν τη σφηκοφωλιά και να τι συνέβη» δήλωσε ο επιστήμονας Miquel Nicolelis σχετικά με αυτό που παρακίνησε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους να κατεβούν στο δρόμο.

Ο αριθμός των εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας στη χώρα, στον οποίο εναντιώνεται η κυβέρνηση Bolsonaro, ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Φοιτητών. Στο Σαν Πάολο, η συμμετοχή εκτιμήθηκε στα 300.000 άτομα.Οι πιο πολλοί πήγαν στην αρχή της διαδήλωσης στο Largo da Batata, συνοικία του Pinheiros δυτικά της πρωτεύουσας δηλαδή περίπου στις 17:00. Οι υπόλοιποι προσήλθαν αφού είχαν ήδη διανυθεί 4 χιλιόμετρα πορείας στη λεωφόρο Paulista. μέχρι τις 21:00.

Στο Belo Horizonte συγκεντρώθηκαν 200.000 διαδηλωτές. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Ρεσιφέ συγκεντρώθηκαν περίπου από 100.000 άτομα στην κάθε περιοχή. Η κινητοποίηση στο Ομοσπονδιακό περιφερειακό διαμέρισμα της Βραζιλίας προσέλκυσε περίπου 20.000 άτομα. Στο Σαλβαδόρ συγκεντρώθηκαν 70.000 άτομα, 40.000 στο Μπελέμ και 30.000 στο Σάο Λουίς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα κατέβηκαν στους δρόμους  των 190 πόλεων της Βραζιλίας, των 26  Κρατών και της Ομοσπονδίας και σε 10 ακόμη πόλεις του εξωτερικού.

vrazilia_kinit_dimosia_paideia_2vrazilia_kinit_dimosia_paideia_3vrazilia_kinit_dimosia_paideia_4vrazilia_kinit_dimosia_paideia_5vrazilia_kinit_dimosia_paideia_6«Ίσα που ταρακούνησαν τη σφηκοφωλιά», δήλωσε ο επιστήμονας Miguel Nicolelis στα κοινωνικά δίκτυα. Στη λεωφόρο Paulista, η Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών, Μαριάννα Ντιάς, είπε: «Η 30η Μαΐου, γίνεται ημερομηνία καθοριστικής σημασίας για την ιστορία της χώρας μας. Οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, ο λαός της Βραζιλίας επέστρεψαν πάλι στους δρόμους σε ένα μεγάλο τσουνάμι. Για όσους δεν το πιστεύουν, είμαστε εδώ, είμαστε εκατομμύρια. Είμαστε αντάρτες. Είμαστε ανακριτές.

vrazilia_kinit_dimosia_paideia_7Η Μαριάννα παραδέχτηκε πως οι προσδοκίες ξεπέρεσαν την αρχική εκτίμηση όσον αφορά το εύρος των διαδηλώσεων  και υπογράμμισε την ενέργεια και τους κραδασμούς που προέρχονταν από την άσφαλτο, την οποία είχαν κυριολεκτικά καταλάβει νέες και νέοι, οργανωμένοι ή αυτόνομοι. Μεγάλα πανό συνόδευαν την πορεία: «Η Βραζιλία ενώνεται για την παιδεία», έκανε γνωστή την πραγματικότητα.»Εάν θέλετε να απαγορεύσετε και να λογοκρίνετε τη φωνή μας και τις διαδηλώσεις μας, θα αποτύχετε. Γιατί οι νέοι που έχουμε εγκαταλείψει το σπίτι μας δεν θα ξαναεπιστρέψουμε, εάν η Παιδεία της χώρας μας δεν θα είναι άξια να τη σεβόμαστε. Θέλουμε να πάμε σχολείο, θέλουμε το δικαίωμά μας στην Παιδεία και μαζί με τους καθηγητές μας πρόκειται να προβούμε στη μεγαλύτερη απεργία  που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην ιστορία αυτής της χώρας και που έχει προγραμματιστεί  για τις 14 Ιουνίου. «Προκαλώ την Κυβέρνηση Bolsonaro να πει στο λαό της Βραζιλίας γιατί κάνει πόλεμο στην παιδεία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών.

«Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος μεταμόρφωσης, ελευθερίας, δημοκρατίας. Αυτοί συχαίνονται ένα τέτοιου είδους Πανεπιστήμιο. Γι΄αυτό είμαστε αποφασισμένοι να τους νικήσουμε φωνάζοντας, δημιουργώντας σύγχυση, δημιουργώντας χάος σ΄αυτή τη χώρα. Διότι ο Bolsonaro δεν αποφασίζει εάν η κατάσταση δεν ανατραπεί. Αποφασίζουν οι άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους της Βραζιλίας. Bolsonaro, δεν θα σε αφήσουμε σε ησυχία και θέλουμε να ξέρεις ότι δεν σε φοβόμαστε.»

vrazilia_kinit_dimosia_paideia_8Ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας Abraam Weintraud, δημοσίευσε τις επόμενες μέρες ένα κείμενο που δείχνει πως η Κυβέρνηση είναι αποπροσανατολισμένη και ενοχλημένη. Ο Υπουργός υποστηρίζει ότι οι Εκπαιδευτικοί, το προσωπικό που εργάζεται στους εκπαιδευτικούς χώρους, οι μαθητές, οι γονείς και οι επίτροποι «δεν επιτρέπεται να διαδίδουν ή να πυροδοτούν διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ο Υπουργός υποστηρίζει ακόμη  πως τα παράπονα του καθενός θα πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του γραφείου του Συνήγορου των Φοιτητών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Σύμφωνα με όσα είδαμε στους δρόμους της Βραζιλίας, ο Υπουργός νομίζει πως μιλά σε τοίχους».

vrazilia_kinit_dimosia_paideia_9(Πηγή: pressenza.com)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399