Πέθανε η θρυλική σοπράνο Τζέσι Νόρμαν

jesy_cormanΗ θρυλική αμερικανίδα ερμηνεύτρια της όπερας  Τζέσι Νόρμαν πέθανε χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 74 ετών, εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας και σηψαιμικού σοκ, επιπλοκών του τραυματισμού της στη σπονδυλική στήλη που είχε υποστεί πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς της. «Με βαθιά θλίψη και οδύνη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Τζέσι Νόρμαν, παγκόσμιου αστεριού της όπερας», ανέφερε η οικογένεια στην ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπός της.

Η σοπράνο, γεννημένη στην Τζόρτζια, άρχισε την καριέρα της τη δεκαετία του 1960 στην Ευρώπη. Ήταν ήδη παγκοσμίως διάσημη πολύ πριν κάνει το ντεμπούτο της στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, το 1983. Υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες και διαπρεπέστερες οπερικές ερμηνεύτριες των δεκαετιών του 1980 και του 1990, τραγούδησε στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλίντον, στη Μασσαλία το 1989 για τα 200 χρόνια από τη γαλλική επανάσταση, αλλά και στα 60ά γενέθλια της Ελισάβετ, της βασίλισσας της Βρετανίας.

Όταν ήταν ακόμη παιδί, η Νόρμαν άρχισε να τραγουδάει τα «σπιρίτσουαλς», τα θρησκευτικά τραγούδια της αφροαμερικανικής κοινότητας στην Ογκάστα, όπου μεγάλωσε και όπου οι γονείς της ήταν αγωνιστές στις τάξεις της οργάνωσης NAACP εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού και υπέρ της αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων των αφροαμερικανών. Από το 1968 – δεν ήταν ακόμη παρά 23 ετών – στην Deutsche Oper του Βερολίνου, θα έκανε το ντεμπούτο της στη Γαλλία πέντε χρόνια αργότερα, με την Αΐντα του Βέρντι. Τα χρόνια που ακολούθησαν, έκανε σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ευρώπη, επιβλήθηκε ως μια από τις πιο διαπρεπείς δραματικές σοπράνο, ιδίως με τις ερμηνείες της σε έργα του Βάγκνερ. Γυναίκα με ισχυρές πεποιθήσεις, η Νόρμαν ίδρυσε στη γενέτειρά της το Jessye Norman School of the Arts για να υποστηρίζονται κοινωνικά αποκλεισμένοι και μη προνομιούχοι νέοι καλλιτέχνες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399