Εγκύκλιος Μηταράκη: Χωρίς πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Εγκύκλιος για την Παροχή Διευκρινίσεων ως προς την Απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ

oxi_nosok_perith_prosfΣύμφωνα με την υπ΄αριθμόν 80320/42862/Δ18.2718/2019 απόφαση (δημοσίευση στις 01/10/2019), με τίτλο «Εγκύκλιος για την Παροχή Διευκρινίσεων ως προς την Απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ» που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ μεταξύ άλλων «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς» και «Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Ως εκ τούτου, αποκλείονται από την έκδοση ΑΜΚΑ «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς» και «Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Ως εκ τούτου, εξαιρούνται αιτώντες, μετανάστες, ασυνόδευτα ανήλικα και άλλες ευαίσθητες ομάδες από την περίθαλψη σε νοσοκομεία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η σχετική εγκύκλιος:

80320/42862/Δ18.2718/2019 Παροχή διευκρινίσεων ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ
(Παροχή διευκρινίσεων ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ)

Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ

Αθήνα, 1 – 10 – 2019
Αριθ. Πρωτ. : 80320/42862/Δ18.2718

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ
Τμήμα Προσυνταξιοδοτικών Παροχών και Λοιπών Παροχών σε Χρήμα

Τηλέφωνο : 210-3368151, 210-3368150
: 213-1516777, 213-1516781
Φαξ: 210 – 3368166
Ηλ. Ταχ. : intaffairs@ypakp.gr

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ

Με σκοπό τη διευκόλυνση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, καθώς και των ΚΕΠ, ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ, παρέχονται διευκρινίσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, για τον καθορισμό των κατηγοριών πολιτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, που: (Α) δικαιούνται ΑΜΚΑ, (Β) δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ, καθώς και (Γ) την κατηγορία των πολιτών, οι οποίοι για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Α. Κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται ΑΜΚΑ (ΕΦΚΑ & ΚΕΠ)

  1. Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

■ Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας ή Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης για ανήλικους, που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα.
■ Σε περίπτωση απογραφής μέσω εκπροσώπου προσκομίζεται εξουσιοδότηση.

Ο ΑΜΚΑ του ανηλίκου συνδέεται με τον ΑΜΚΑ του γονέα, εφόσον ο γονέας διαθέτει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, διαφορετικά o ανήλικος απογράφεται ως ανασφάλιστος.
(βλ. περ. 1 συνημμένου πίνακα)

  1. Ομογενείς με ταυτότητα ομογενούς που διαμένουν στη χώρα μόνιμα

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

■ Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ομογενούς και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία απαραίτητα για την απογραφή απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά.
■ Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας ή έντυπο Ε9.
■ Λογαριασμός ΔΕΚΟ.
■ Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα
(βλ. περ. 6 συνημμένου πίνακα)

  1. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα και δεν εργάζονται, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους

Απαραίτητη προϋπόθεση:

■ Έγγραφο Πιστοποίησης Μόνιμης Διαμονής Ευρωπαίου Πολίτη από την Αστυνομία για κάθε μέλος της οικογένειας (άρθρα 13 και 16 του Π.Δ. 106/2007, ΦΕΚ Α’ 135).

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο (ή ληξιαρχική πράξη γέννησης με εμφανές πατρώνυμο και μητρώνυμο επίσημα μεταφρασμένη).
(βλ. περ. 9 συνημμένου πίνακα)

  1. Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

■ Άδεια διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας και για τα τέκνα Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης, εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
(Τα νεογέννητα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα καλύπτονται από την άδεια διαμονής του συντηρούντος γονέα, έως ότου υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής και για αυτά).
(βλ. περ. 24 του συνημμένου πίνακα)

Β. Πολίτες ημεδαποί ή αλλοδαποί που ΔΕΝ δικαιούνται ΑΜΚΑ
(βλ. εγκύκλιο Υπουργείου Υγείας ΑΔΑ: ΨΥΜΕ465ΦΥΟ-ΝΡΙ)

  1. Έλληνες που δεν κατοικούν στη χώρα
    (βλ. περ. 2 συνημμένου πίνακα)
  2. Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με τη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ) με προηγούμενη ασφάλιση ή χωρίς την ύπαρξη προηγούμενου χρόνου ασφάλισης στην Ελλάδα
    (βλ. περ. 7 συνημμένου πίνακα)
  3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν προσωρινά στη χώρα για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών και δεν πρόκειται να εργαστούν στη χώρα
    Για ιατρική περίθαλψη στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας μας καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης με χρέωση του αντίστοιχου παρόχου υγείας της χώρας προέλευσής τους.
    (βλ. περ. 11 συνημμένου πίνακα)
  4. Ανήλικοι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γεννήθηκαν στη χώρα και οι Ευρωπαίοι γονείς τους δεν κατοικούν και δεν εργάζονται στη χώρα
    (βλ. περ. 12 συνημμένου πίνακα)
  5. Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς
    (βλ. περ. 23 συνημμένου πίνακα)
  6. Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και για την έκδοση του τίτλου διαμονής γίνεται δεκτή η ιδιωτική ασφάλιση (π.χ. Οικονομικά Ανεξάρτητα Άτομα- άρθρο 20Α του ν.4251/2014,{ΦΕΚ Α’80} Μόνιμη Άδεια Επενδυτή-Ιδιοκτήτες Ακινήτων άρθρο 20Β του ν.4251/2014, Εθελοντές – άρθρα 32 και 38 του ν.4251/2014)
    (βλ. περ. 26 συνημμένου πίνακα)

Επισημαίνεται ότι δεν εκδίδεται ΑΜΚΑ για τους θανόντες, πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου 153 του ν. 3655/2008 (1-6-2009), με τις οποίες ο ΑΜΚΑ καθιερώθηκε υποχρεωτικά ως αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της χώρας.

Γ. Κατηγορίες πολιτών για τους οποίους η έκδοση του ΑΜΚΑ γίνεται μόνο από υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.

  1. Έλληνες υπήκοοι που δεν κατοικούν στη χώρα αλλά δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στη χώρα και θα εργασθούν

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο.
■ Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.
■ Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας ή έντυπο Ε9 που αποδεικνύει κατοικία στην Ελλάδα και λογαριασμό ΔΕΚΟ.
(περ. 3 συνημμένου πίνακα)

  1. Έλληνες ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό φορέα στην Ελλάδα κατά το παρελθόν, οι οποίοι επιθυμούν συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισής τους με χρόνο που έχει πραγματοποιηθεί σε φορέα ασφάλισης χώρας της Ε.Ε. ή χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει Διμερή Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας

Ο έλεγχος του δικαιώματος διενεργείται από τον ΕΦΚΑ.
(περ. 4 συνημμένου πίνακα)

  1. Συνταξιούχοι
  2. Συνταξιούχοι Φορέα Ασφάλισης κράτους μέλους Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα με μόνιμη ή προσωρινή διαμονή
    α) Μόνιμη διαμονή: με την προσκόμιση του εντύπου S1.
    Με το έντυπο S1 εξισώνεται το δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων που προέρχονται από Ασφαλιστικό Φορέα κράτους μέλους της Ε.Ε. και κατοικούν στη χώρα μας με τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.
    β) Προσωρινή διαμονή : πρέπει να διαθέτουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (ΕΚΑΑ) και στην περίπτωση αυτή δεν αποδίδεται ΑΜΚΑ.
    Η ΕΚΑΑ χορηγείται στους πολίτες κρατών μελών της ΕΕ που μετακινούνται από ένα κράτος μέλος σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για προσωρινή διαμονή, προκειμένου να έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κράτος προσωρινής διαμονής για έκτακτα περιστατικά.
  3. Ομογενείς που συνταξιοδοτούνται από φορέα ασφάλισης χώρας εκτός Ε.Ε. και επιθυμούν κατά το χρόνο διαμονής τους στη χώρα μας να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Οι ανωτέρω υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ καταβάλλοντας εισφορά 8,5% επί του ποσού της σύνταξής τους, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό των 568,16 ευρώ [άρθρο 11 του ν. 1276/1982 (Α’100), όπως ισχύει με την παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α’83), Υπουργική Απόφαση αρ. Φ40021/15895/1110/22-2-2006 (ΦΕΚ Β’ 272) και εγκύκλιος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρ.Α30/472/29-05-2008.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

■ Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο.
(περ. 5 συνημμένου πίνακα)

  1. Ανήλικοι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γεννήθηκαν στη χώρα και οι Ευρωπαίοι γονείς τους κατοικούν και εργάζονται στη χώρα με υπαγωγή στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. (άρθρα 7 και 8 του Π.Δ. 106/2007)

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Βεβαίωση Εγγραφής Πολιτών της ΕΕ για όλα τα μέλη της οικογένειας από την Αστυνομία.
■ Διαβατήριο ή ταυτότητα.
■ Για τα νεογέννητα Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης (6-μηνης ισχύος).
■ Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
(βλ. περ. 13 του συνημμένου πίνακα)

  1. Άνεργοι Ευρωπαίοι πολίτες που πρόκειται να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ

Απαραίτητα δικαιολογητικά:
■ Κοινοτικά έντυπα U1 ή U2.
■ Ταυτότητα ή διαβατήριο και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία απαραίτητα για την απογραφή.
(περ. 14 συνημμένου πίνακα)

  1. Ευρωπαίοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα στην περίπτωση που εργασθούν και υπαχθούν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ

Η ανωτέρω κατηγορία πρέπει να διαθέτει την ΕΚΑΑ.
Σημειώνεται ότι ΑΜΚΑ αποδίδεται μόνο στην περίπτωση που εργασθούν, όπως έχουν το δικαίωμα ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:
■ Βεβαίωση εγγραφής από την Αστυνομία.
■ Βεβαίωση πρόσληψης από εργοδότη.
■ Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
(περ. 15 συνημμένου πίνακα και εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας με ΑΔΑ: 658Φ4653ΠΣ-Β1Ρ)

  1. Φοιτητές ERASMUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που εργασθούν και υπαχθούν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ

Η ανωτέρω κατηγορία πρέπει να διαθέτει την ΕΚΑΑ.
ΑΜΚΑ για την προαναφερόμενη κατηγορία αποδίδεται μόνο στην περίπτωση εργασίας. Απαραίτητα δικαιολογητικά:
■ Bεβαίωση εγγραφής Ευρωπαίου πολίτη από την Αστυνομία.
■ Βεβαίωση πρόσληψης από εργοδότη.
■ Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
(περ. 16 συνημμένου πίνακα)

  1. Πολίτες τρίτων χωρών με άδεια διαμονής για εργασία ή Βεβαίωση κατάθεσης αίτησης σε ισχύ (μπλέ βεβαίωση) με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία

Αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών με ισχυρό τίτλο διαμονής, ο οποίος παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Άδεια διαμονής για εργασία ή Βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής (μπλέ βεβαίωση) σε ισχύ, Δελτίο Διαμονής ή Δελτίο Μόνιμης Διαμονής σε ισχύ μελών οικογένειας Έλληνα, ή πολίτη ΕΕ.
■ Aντίγραφο της σύμβασης εργασίας ή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη που κατατέθηκε για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
■ Διαβατήριο σε ισχύ και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
(βλ. περ. 18 του συνημμένου πίνακα)

  1. Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι διαβατηρίου με ένα όνομα και ισχυρό τίτλο διαμονής (π.χ. Ινδοί υπήκοοι)-και τα μέλη οικογενείας τους

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Όπως οι λοιποί υπήκοοι τρίτων χωρών με άδεια διαμονής για εργασία.
Καταχωρείται το μοναδικό όνομα, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο ή στον τίτλο διαμονής.
(βλ. περ. 25 του συνημμένου πίνακας)

  1. Ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από νόμιμα διαμένοντες γονείς ασφαλισμένους

Η διαμονή των ανηλίκων πολιτών τρίτων χωρών που γεννιούνται στην Ελλάδα καλύπτεται από την άδεια διαμονής του συντηρούντος γονέα, μέχρις ότου υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής του ανηλίκου.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Άδεια διαμονής του συντηρούντος γονέα.
■ Άδεια διαμονής του παιδιού ως μέλους οικογένειας.
(Τα νεογέννητα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα καλύπτονται από την άδεια διαμονής του συντηρούντος γονέα, έως ότου υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής και για αυτά)
■ Ενεργή ασφαλιστική ικανότητα του συντηρούντος γονέα για παροχές ασθένειας από τον ΕΦΚΑ.
■ Διαβατήριο σε ισχύ και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
■ Για τα νεογέννητα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα απαιτείται Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.
(βλ. περ. 22 του συνημμένου πίνακα)

  1. Οικογενειακή Επανένωση μελών οικογένειας πολιτών τρίτων χωρών (Σύζυγος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και τα ανήλικα άγαμα τέκνα έως 18 ετών)

Μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας (ο έτερος των συζύγων, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα, κοινά τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν νομίμως υιοθετηθεί στην Ελλάδα με δικαστική απόφαση ή με αλλοδαπή δικαστική απόφαση που είναι αυτοδικαίως εκτελεστή ή έχει κηρυχθεί εκτελεστή ή έχει αναγνωρισθεί το δεδικασμένο της στην Ελλάδα) {άρθρο 1, περ.λγ του ν.4251/2014-ΦΕΚ 80 Α’}

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Άδεια διαμονής ως μέλος οικογένειας σε ισχύ ή Βεβαίωση κατάθεσης αίτησης (μπλέ Βεβαίωση) σε ισχύ.
■ Διαβατήριο σε ισχύ και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
■ Ενεργή ασφαλιστική ικανότητα του συντηρούντος γονέα προκειμένου να ασφαλισθούν ως προστατευόμενα μέλη.
(περ. 21 συνημμένου πίνακα)

  1. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν προσωρινά στην Ελλάδα και πρόκειται να εργαστούν στη χώρα

Βεβαίωση εγγραφής Ευρωπαίου πολίτη και βεβαίωση του εργοδότη με την οποία πιστοποιείται η πρόσληψη του Ευρωπαίου πολίτη, καθώς και η διάρκεια αυτής όταν πρόκειται για μισθωτούς, ενώ όταν πρόκειται για σύσταση εταιρειών το καταστατικό της εταιρείας ή έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ.
(βλ. περ. 10 του συνημμένου πίνακα και έγγραφο ΕΦΚΑ με ΑΔΑ Ω3ΒΛ465ΧΠΙ-Π7Β)

  1. Πολίτες τρίτων χωρών με άδεια διαμονής για σπουδές (υπό προϋποθέσεις)

ΑΜΚΑ αποδίδεται μόνο στην περίπτωση που οι πολίτες τρίτων χωρών με άδεια διαμονής για σπουδές εργαστούν με μερική απασχόληση, όπως αναγράφεται στην άδεια διαμονής τους.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Διαβατήριο σε ισχύ.
■ Άδεια διαμονής για σπουδές με δικαίωμα πρόσβασης στη μερική απασχόληση.
Επισημαίνεται ότι μόνο στην περίπτωση που εργαστούν με μερική απασχόληση, όπως αναγράφεται στην άδεια διαμονής τους αποδίδεται ΑΜΚΑ και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδοσή του ΑΜΚΑ, πέραν των προαναφερομένων, είναι η προσκόμιση αντιγράφου σύμβασης εργασίας με μερική απασχόληση ή βεβαίωση πρόσληψης από τον εργοδότη.
(βλ. περ. 17 συνημμένου πίνακα)

  1. Ομογενείς από Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο για την απονομή ειδικής σύνταξης από τον ΕΦΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Τα οριζόμενα από τον ΕΦΚΑ για την απονομή της ειδικής σύνταξης.
(περ. 8 συνημμένου πίνακα)

  1. Πολίτες τρίτων χωρών με εθνική θεώρηση εισόδου με ένδειξη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (είσοδος στη χώρα για συγκεκριμένο διάστημα διαμονής που συναρτάται με την ολοκλήρωση του σκοπού)

Πολίτες τρίτων χωρών με εθνική θεώρηση εισόδου που έχει χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4251/2014 με δικαίωμα εργασίας:
■ εποχικά εργαζόμενοι
■ αλιεργάτες
■ μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων
■ εργαζόμενοι νόμιμα σε επιχείρηση εγκατεστημένη σε κ-μ της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ
■ εργαζόμενοι ως εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σε επιχείρηση
■ αρχηγοί οργανωμένων Ομάδων Τουρισμού
■ φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συμμετέχουν σε προγράμματα με σκοπό την πρακτική άσκηση στο αντικείμενο των σπουδών τους
■ πολίτες Αυστραλίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την κινητικότητα των νέων, σύμφωνα με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας, όπως αυτό κυρώθηκε με το ν. 4353/2015 ΦΕΚ ΑΊ73

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • Εθνική Θεώρηση Εισόδου (τύπου D) με δικαίωμα εργασίας ή/και θεώρηση εισόδου τύπου C (στην περίπτωση της εποχιακής εργασίας μπορούν να εισέλθουν είτε με εθνική θεώρηση εισόδου, είτε με τύπου C με δικαίωμα εργασίας) στις οποίες αναγράφεται η αντίστοιχη κατηγορία του προαναφερόμενου άρθρου 18 του ν. 4251/2014.
    • Αντίγραφο της Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση της επιχείρησης ή του φορέα κατά περίπτωση.
    • Διαβατήριο σε ισχύ και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
    (βλ. περ. 19 του συνημμένου πίνακα)
  1. Πολίτες τρίτων χωρών παράτυπα διαμένοντες που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία.

Πολίτες τρίτων χωρών παράτυπα διαμένοντες που τελούν υπό αναβολή απομάκρυνσης και είναι κάτοχοι άδειας εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 13Α του ν. 4251/2014, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο του 58 ν. 4384/2016 ΦΕΚ Α’78)

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
• Άδεια εργασίας της Περιφέρειας σε ισχύ (η οποία πρέπει να έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και κοινοποιηθεί στον ΕΦΚΑ και το ΣΕΠΕ).
• Βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης από την Ελληνική Αστυνομία.
• Διαβατήριο και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
(βλ. περ. 20 του συνημμένου πίνακα)

  1. Πολίτες τρίτων χωρών χωρίς άδεια διαμονής-ιδρυτές εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης – Υ.Μ.Σ. (Κ.Υ.Α Αριθμ. 63577/13.6.2018/ ΦΕΚ Β’ 2380)

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τον ΕΦΚΑ για την εγγραφή στα μητρώα του.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται άδεια διαμονής για τους πολίτες τρίτων χωρών.
(βλ. περ. 27 συνημμένου πίνακα)

  1. Πολίτες χωρών ΕΕ κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα που επιθυμούν να απασχολήσουν προσωπικό με έκδοση εργοσήμου.
    {άρθρο 74 του ν.4144/2013 (Α, 88) και αριθμ. 14913/343/Φ10034/27.6.2011 (τ. Β’1586/2011) απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης}

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
• Ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο.
• Προσκόμιση εντύπου Ε9, με το οποίο αποδεικνύεται η κατοχή ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα
(βλ. περ. 28 συνημμένου πίνακα)

Επισυνάπτεται πίνακας με αναλυτικές πληροφορίες για τις κατηγορίες δικαιούχων ΑΜΚΑ και μη, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σημειώνεται πως για τις περιπτώσεις:
α) αιτούντων διεθνή προστασία ή άσυλο και τα μέλη οικογενείας τους,
β) τους ανήλικους ασυνόδευτους αλλοδαπούς με δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία και
γ) πολίτες τρίτων χωρών και τα μέλη οικογενείας τους αιτούντες διεθνή προστασία με ένα όνομα (π.χ. Ινδοί), θα ακολουθήσει επόμενη εγκύκλιος, των συναρμόδιων Υπουργείων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.