«Κόκκινο» από τη γερμανική Βουλή στην υποδοχή προσφυγόπουλων από την Ελλάδα

den_dehodai_prosfygesΗ γερμανική βουλή απέρριψε χθες το βράδυ με τις ψήφους των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του δεξιού λαΪκίστικου AfD το αίτημα του κόμματος Η Αριστερά για υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών στη Γερμανία από προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά.

Παρά τις κατά καιρούς μεγαλεπίβολες δηλώσεις περί στήριξης της Ελλάδας στο Προσφυγικό, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μένουν μόνο στα λόγια αποδεικνύοντας με τις πράξεις τους ότι δεν έχουν πραγματική πρόθεση να βοηθήσουν ακόμη και αν πρόκειται για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η γερμανική βουλή απέρριψε χθες το βράδυ με τις ψήφους των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του δεξιού λαΪκίστικου AfD το αίτημα του κόμματος Η Αριστερά για υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών στη Γερμανία από προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά.

Στο αίτημα που υποστηρίχθηκε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων αναφέρεται ότι η κατάσταση για τα περίπου 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στα ελληνικά hot spots είναι «ιδιαίτερα καταστροφική».

Όπως μεταδίδει η DW, δεν τους παρέχεται η προστασία, την οποία έχουν ανάγκη. «Για αυτό το λόγο η Γερμανία θα πρέπει να υποδεχτεί όλα τα ανήλικα προσφυγόπουλα από εκεί, «ενδεχομένως σε συνεννόηση και με άλλα κράτη της ΕΕ». Η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα για μια αλληλέγγυα και ανθρωπιστική στάση», τόνισε στην ομιλία της στη βουλή η εκπρόσωπος της ΚΟ της Αριστεράς για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ούλα Γέλπκε.

Επιπλέον, η ΚΟ της Αριστεράς καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (BAMF) να εφαρμόζει «γενναιόδωρα» τον Κανονισμό του Δουβλίνου σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις «για την ανάληψη διαδικασιών ασύλου από την Ελλάδα και, ειδικότερα, να διευκολύνει την υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μελών οικογενειών προσφύγων που ζουν εδώ (Γερμανία).» Επικαλούμενη στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών η κ. Γέλπκε επεσήμανε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 το BAMF απέρριψε το 72% των αιτήσεων για οικογενειακή επανένωση επί γερμανικού εδάφους που υπέβαλαν πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

«Να σταλούν τα παιδιά πίσω στους γονείς»

«Οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι κρίσιμες και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν αφόρητες, εξ’ ου και η πίεση για δράση», επισήμανε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Τόρστεν Φράι. Απορρίπτοντας κατηγορίες ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται σε ανθρωπιστικές υποχρεώσεις ο κ. Φράι ανέφερε ότι μόλις στις 10 Δεκεμβρίου η Γερμανία απέστειλε στην Ελλάδα 55 φορτηγά με προμήθειες για 10.000 πρόσφυγες ύψους 1,56 εκ. ευρώ. Όπως και ο ομιλητής των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Καστελούτσι, ο κ. Φράι τόνισε πως οι όποιες απαντήσεις στο προσφυγικό, θα πρέπει να δοθούν από κοινού με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πριν απ’ όλα θα πρέπει όμως να λειτουργεί η συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να παρεμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση και η Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ασύλου και να επαναπροωθεί στην Τουρκία όλους εκείνους τους μετανάστες που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Στο θέμα παρενέβη και εκπρόσωπος του ξενοφοβικού  κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Πάουλους Άρμιν Χάμπελ ο οποίος ενημέρωσε για το ταξίδι που πραγματοποίησε ομάδα βουλευτών της ΚΟ τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Χάμπελ αντί να σταθεί στις τραγικές συνθήκες και το δράμα των προσφυγόπουλων, πολλά εκ των οποίων είναι ασυνόδευτα, τόνισε : «Ένα μεγάλο τμήμα ασυνόδευτων δεν είναι όμως παιδιά», υποστήριξε, αλλά «έφηβοι νεαροί άνδρες». Το ζητούμενο, πρόσθεσε,  «δεν είναι, όπως ζητούν Η Αριστερά και οι Πράσινοι, τα παιδιά αυτά να έρθουν στη Γερμανία, αλλά να σταλούν πίσω στους γονείς τους στις χώρες προέλευσης και να δημιουργηθούν εκεί ζώνες ασφαλείας, όπου θα μπορέσει να στεγαστεί όλη η οικογένεια».

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399