Πλωτό φράχτη για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές στήνει η Ελλάδα στο Αιγαίο

Φράγμα ενάντια στους πρόσφυγες από την κυβέρνηση

fragma_gia_prosfygesΠλωτό φράγμα στο Αιγαίο, με σκοπό να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, σχεδιάζει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση. Το σχέδιο περιγράφεται στη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το διαγωνισμό της αγοράς και τοποθέτησης του πλωτού φράγματος.

Σύμφωνα με το Associated Press, το έγγραφο των 126 σελίδων αναφέρεται ότι σχεδιάζεται να στηθούν 2.700 μέτρα «πλωτού προστατευτικού συστήματος µη στρατιωτικών προδιαγραφών». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα πλωτά συστήματα πρέπει να μπορούν να φωτοσημαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος / φωτοσήμανσης κι επίσης να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος. Αυτό σημαίνει φανό ύψους άνω του 1,5 μέτρου, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό και φωτοβολία 2-3 ναυτικών μιλίων. «Εναλλακτικά δύναται η τοποθέτηση φανών φωτοσήμανσης, σε χαμηλότερο ύψος και επάνω στο φράγμα», σημειώνεται στην προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Associated Press, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τοποθετηθεί το φράγμα.

Την ίδια ώρα, οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένουν αυξημένες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2019 πέρασαν από τα τουρκικά παράλια σε Λέσβο, Χίο και Σάμο συνολικά 46.026 άνθρωποι.

Στη Λέσβο ο αριθμός ήταν διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά – 27.148 το 2019 έναντι 14.906 το 2018. Το 2019 συνολικά 13.406 άτομα μεταφέρθηκαν από το νησί στην ενδοχώρα και 48 πίσω στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο camp της Μόριας διαμένουν σήμερα 18.750 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.150 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Το 73% είναι Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή από διάφορες χώρες, κυρίως αφρικανικές.

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399