Η Υγεία στα κράτη-μέλη της ΕΕ: Κοινός παρoνομαστής η πολιτική που απαξιώνει τις λαϊκές ανάγκες

ygeia_eu_1Η πανδημία έφερε στο φως τα τεράστια προβλήματα των απαξιωμένων από όλες τις αστικές κυβερνήσεις δημόσιων συστημάτων Υγείας σε μια σειρά από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και ανοίγει κερδοφόρα πεδία δράσης στο κεφάλαιο.

Το πιο κραυγαλέο είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, της τρίτης πιο ισχυρής καπιταλιστικής οικονομίας στην ΕΕ, όπου τα δημόσια νοσοκομεία και το ηρωικό έμψυχο δυναμικό τους έχουν φτάσει στο όριό τους με τους χιλιάδες προσβεβλημένους από τον κορονοϊό ασθενείς τους οποίους καλούνται να περιθάλψουν.

Στη γειτονική μας χώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας τα τελευταία 40 χρόνια είναι τεράστια. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αφαιρεθεί 37 δισ. ευρώ από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας.

Έτσι, η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών είναι 1 προς 15 και άνω, ενώ θα έπρεπε να είναι 1 προς 6 με 7. Οι διαθέσιμες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία (υπολογίζονται σε 151.646) αντιστοιχούν σε μόλις 2,5 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ συνολικά οι κλίνες στα νοσοκομεία (στα ιδιωτικά φτάνουν τις 40.000) υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2000.

Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, που μόλις ξεπερνούν τις 3.700 (αν προστεθούν στις ιδιωτικές φτάνουν τις 5.300), αντιστοιχούν σε 8,44 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Το αποτέλεσμα είναι σε περιοχές που μαστίζονται από την επιδημία, όπως η Λομβαρδία, ήδη να μην υπάρχουν άδεια κρεβάτια σε ΜΕΘ, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμα περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε τέτοιες Μονάδες.

Αν κανείς προσθέσει και τη γήρανση του πληθυσμού μπορεί να καταλάβει γιατί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που είναι πιο ευάλωτοι στην ασθένεια, πολλές φορές λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων αφήνονται να καταλήξουν.

ygeia_eu_2Ισπανία – Βρετανία: Στα χνάρια της Ιταλίας

Δραματικές καταστάσεις ζουν ασθενείς και υγειονομικοί και στην Ισπανία, ιδιαίτερα στη Μαδρίτη, την περιοχή που πλήττεται περισσότερο. Και εκεί πλέον, οι υγειονομικοί εξαναγκάζονται από τις συνθήκες να αποφασίζεται ποιος θα σωθεί και ποιος όχι.

Στο μεταξύ, η διασπορά του ιού μέσα στα νοσοκομεία – εξαιτίας ελλιπών μέτρων προστασίας και δομών, ανεπαρκούς προσωπικού κ.λπ. – είναι μεγάλη και επικίνδυνη, λείπουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και γάντια, και οι υγειονομικοί αρρωσταίνουν ο ένας μετά τον άλλο. Απελπισμένοι διευθυντές νοσοκομείων αγοράζουν με δικά τους έξοδα προστατευτικά γυαλιά από κατάστημα με οικοδομικά υλικά.

«Υπό τις συνθήκες που δουλεύουμε, είναι πολύ πιθανό ενώ οι γείτονες μας χειροκροτούν κάθε βράδυ, το υγειονομικό προσωπικό να μεταδίδει τον ιό παντού», δηλώνει στην «El Pais» νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, στη συνοικία Βαγέκας. Οι υγειονομικοί στην Ισπανία αναφέρουν ότι εργάζονταν εντατικά και με υπερωρίες ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, λόγω έλλειψης προσωπικού, η οποία έχει επιδεινωθεί σήμερα, με τόσους γιατρούς και νοσηλευτές να βρίσκονται σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί οι ίδιοι.

Ταυτόχρονα είναι ανησυχητικά μικρή η καταγραφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως τονίζει και ο Πέρε Γκοντόι, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας (SEE): «Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα για την επίλυση και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Μαδρίτη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα τεστ για να διαχειριστούμε καλύτερα την επιδημία».

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση και στη Βρετανία. Απόρρητη έκθεση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΡΗΕ) που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Guardian» εκτιμά ότι το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS), που είναι στα όριά του λόγω πολυετών περικοπών σε προσωπικό και μέσα, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μαζικό αριθμό κρουσμάτων και ότι ούτε καν οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν θα μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Έτσι, προβλέπει πως η πανδημία στη Βρετανία μπορεί να κρατήσει έως την άνοιξη του 2021 και να στείλει στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα 7.900.000 άτομα, εάν δε το ποσοστό θνησιμότητας κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα, αναμένονται τουλάχιστον 531.000 θανατηφόρα κρούσματα. Μετά από αυτές τις οδυνηρές διαπιστώσεις είναι που πάρθηκαν πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών.

ygeia_eu_3Η «δημόσια» ιδιωτικοποιημένη Υγεία της Γερμανίας

Τα γερμανικά νοσοκομεία – ιδιωτικά και «δημόσια» – λειτουργούν όλα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αυτοχρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας πώληση υπηρεσιών, καθώς δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι, το …πρόβλημα με την πανδημία του κορονοϊού είναι ότι πολλά νοσοκομεία πρέπει να ακυρώσουν καλοπληρωμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ασθενείς θα απομακρυνθούν από Κέντρα Αποκατάστασης.

«Χάνονται τα συνήθη έσοδα και αυξάνονται τα έξοδα για μέσα προστασίας, αναπνευστήρες κ.λπ.», παραπονιέται ο πρόεδρος της Νοσοκομειακής Κοινότητας της Εσσης, Κρίστιαν Χεφτμπέργκερ, μιλώντας στη FAZ. «Χρειαζόμαστε χρήματα γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία, διαφορετικά τα νοσοκομεία θα είναι αφερέγγυα πριν φτάσουν τα κύματα των ασθενών», συμπληρώνει.

Μόνο στο κρατίδιο της Εσσης υπάρχουν 130 κλινικές και αυτήν την περίοδο δαπανώνται χρήματα προκειμένου να προετοιμαστούν για την πανδημία. Στα Κέντρα Αποκατάστασης, που θα μετατραπούν σε εφεδρικά νοσοκομεία για την ανακούφιση των ΜΕΘ, δεν υπάρχουν επί του παρόντος ασθενείς, και έτσι δεν έχουν έσοδα…

Για να γλιτώσουν μέρος του εργατικού «κόστους» «στέλνουν το προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών παραμένει και δεν μπορούν να το αντέξουν, τελικά θα κλείσουν», προειδοποιεί ο Χεφτμπέργκερ. Επειδή μάλιστα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από την Ασφάλιση Υγείας είναι χρονοβόρα, προτείνει να δοθούν άμεσα τα αποθεματικά του Ταμείου Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων – 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον όμιλο «Helios», τη μεγαλύτερη αλυσίδα ιδιωτικών κλινικών στη Γερμανία, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς θα επηρεάσει η πανδημία την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Η «Helios» – με 88 νοσοκομεία στη Γερμανία και 44 στην Ισπανία – θα μπορούσε να παράσχει 900 κρεβάτια ΜΕΘ και να μετατρέψει σε τέτοια άλλα 600. Τη «νύφη», όπως και να ‘χει, θα την πληρώσει ο γερμανικός λαός, μέσω της τσουχτερής φορολογίας του και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που «ταΐζουν» τα επιχειρηματικά κέρδη.

ygeia_eu_4Στη Σουηδία

Αλλά και στην ανεπτυγμένη Σουηδία, το κάποτε «πρότυπο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο», τώρα λόγω έλλειψης νοσοκομειακών κλινών και νοσοκομειακού προσωπικού ο στρατός προσπαθεί να στήσει στρατιωτικά νοσοκομεία. Χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες εξαφανίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων και κλεισίματος πολλών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τόσο πολλές που κάθε μέρα στέλνουν e-mail στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ώστε να δωρίσει υλικά για διαγνωστικά παρασκευάσματα αλλά και γάντια, μάσκες, γυαλιά, υλικά για αντισηπτικά.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό υλικό και σε ΜΕΘ ανάγκασαν το κράτος να πάρει την ευθύνη που μέχρι τώρα ήταν στις περιφέρειες, στο πλαίσιο της «αποκέντρωσης». Εξετάζεται ακόμα να αρχίσει βιομηχανική παραγωγή υλικού και φαρμάκων, κάτι που η Σουηδία είχε τη δεκαετία του ’90, όμως άλλα εργοστάσια τα έκλεισε, άλλα τα ιδιωτικοποίησε και σήμερα εισάγει τα πάντα, από φάρμακα μέχρι και απλά υλικά. Σε κίνδυνο βρίσκονται και οι συντάξεις εκατομμυρίων εργαζομένων, οι οποίες τζογάρονται στο χρηματιστήριο, που συνεχώς πέφτει.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε πολλές άλλες χώρες.

(Πηγή: atexnos.gr με πληροφορίες από 902.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399