Άμεση επικοινωνία, ένας πυλώνας υγείας

(Φωτογραφία: pixabay)

(Φωτογραφία: pixabay)

Η άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μας είναι μια ανάγκη που όλοι βιώνουμε και αποτελεί πυλώνα σωματικής, ψυχικής, προσωπικής και κοινωνικής υγείας.

Πρέπει να επικοινωνούμε πώς αισθανόμαστε για θέματα που είναι κοινά για όλους μας. Επίσης πώς βιώνουμε τις καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε. Καταστάσεις που μερικές φορές μας κάνουν να ανησυχούμε ή να αγωνιούμε. Άλλες μας παρηγορούν ή μας κάνουν ευτυχισμένους και θέλουμε επίσης να το μοιραστούμε.

Οι σχέσεις με τους άλλους αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό θέμα για την επικοινωνία. Μερικές φορές αυτές οι σχέσεις δεν λειτουργούν πολύ καλά, συμβαίνει ότι «οι γέφυρες γκρεμίζονται» μεταξύ των ανθρώπων. Και σε αυτήν την εμπειρία αισθανόμαστε δυσφορία.

Αντίθετα, όταν η επικοινωνία ρέει και υπάρχουν «ανοιχτοί δίαυλοι» αισθανόμαστε πολύ καλά.

Η επικοινωνία εξαρτάται από την πρόθεσή μας και την πρόθεση του άλλου ατόμου. Αν λοιπόν ο άλλος δεν θέλει να επικοινωνήσει ή «κλείσει αυτή την πόρτα» δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Ίσως το να περιμένουμε τη σωστή στιγμή είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε από τη μεριά μας.

Όντας η επικοινωνία μια διαδραστική και ελεύθερη κατασκευή, η υπομονή είναι μια από τις αρετές της, καθώς και ο σεβασμός του χρόνου του άλλου.

Ωστόσο, επιστρέφοντας στο ζήτημα της πρόθεσης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε μια υγιή και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Θα ήταν μια επικοινωνία χωρίς προκαταλήψεις και με πολύ ανοιχτό μυαλό.

Η κατανόηση ότι όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις θα μας βοηθήσει. Είναι επίσης σωστό ο να θεωρήσουμε την άποψή μας όχι ως την απόλυτη αλήθεια αλλά ως έναν άλλο τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα.

Μπορούμε να δούμε ότι η ύπαρξη διαφορετικών ενδιαφερόντων καθιστά δύσκολη την επικοινωνία. Αυτός ο παράγοντας πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Μια καλή επικοινωνιακή στάση απαιτεί ένα έργο προβληματισμού στο οποίο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις δικές μας δυσκολίες.

Με τον τρόπο αυτό, θα καταλάβουμε ότι το να ακούμε ενεργά τον άλλον, η ενσυναίσθηση και η προσπάθεια να συλλάβουμε αυτό που θέλει να μας μεταδώσει, είναι βασικές προϋποθέσεις.

Πολλή οδύνη, ένταση και δυσφορία οφείλονται στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. «Παρεξηγήσεις», δυσπιστία, υποκρισία, φόβος της απόρριψης… Πρόκειται για σφάλματα επικοινωνίας που, με τη σειρά τους, προκαλούν διαταραχές στο άτομο και στην κοινωνία.

Πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα λάθη προκειμένου να προχωρήσουμε σε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.

Σε αυτές τις στιγμές που ζούμε, υπάρχουν περιορισμοί στις δια ζώσης σχέσεις λόγω της κατάστασης περιορισμού, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από τις δυνατότητες σύνδεσης που θέτει η τεχνολογία στη διάθεσή μας.

Επομένως, η σωματική απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο στην άμεση επικοινωνία. Η πραγματική αποστασιοποίηση μπορεί να είναι στις προθέσεις μας ή και στα ενδιαφέροντά μας.

Υπό αυτήν την έννοια, είναι απαραίτητο για την ευημερία μας να αναζητήσουμε εκείνους τους ανθρώπους με τους οποίους συμφωνούμε όσον αφορά τις προθέσεις και τα ενδιαφέροντα. Χτίστε κοινότητες φιλίας που ενισχύουν την ανθρώπινη ανάπτυξή μας και δεν δίνουν περισσότερη προσοχή σε οτιδήποτε ακολουθεί έναν άλλο δρόμο, εξοικονομώντας μας απογοητεύσεις και χρόνο.

Τέλος, θα βρούμε πάντα, αν ψάχνουμε, τους ανθρώπους με τους οποίους συντονιζόμαστε καλύτερα. Και θα καταλάβουμε ότι η επικοινωνία εξαρτάται από την παρατήρηση, την προσοχή και τους συλλογισμούς μας. Φυσικά, μπορούμε «να χτίζουμε γέφυρες» «να ανοίγουμε δρόμους» και όλα αυτά θα τα κάνουμε ως μια ελεύθερη και με συνοχή πράξη με αυτό που σκεφτόμαστε και νιώθουμε.

(Πηγή: pressenza.com)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399