ΠΟΥ: Τα εμβόλια δεν θα εξαλείψουν τον κορονοϊό

emvolia_covidΗ άφιξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του Covid-19 και η αισιοδοξία που τη συνοδεύει δεν πρέπει να μειώσουν την προσοχή, διότι δεν θα εξαλείψουν τον ιό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που παράλληλα τόνισε ότι οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα.

«Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid» δήλωσε χθες ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».

«Φθάσαμε (…) σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στην Covid-19, πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την ψευδή αίσθηση ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια.

«Οι πρόοδοι που καταγράφονται στον τομέα των εμβολίων μας ανεβάζουν το ηθικό και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που ωστόσο προειδοποίησε επίσης έναντι της «αυξανόμενης αίσθησης ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

«Την ώρα που τα εμβόλια αναπτύσσονται, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου όλος ο κόσμος να είναι προστατευμένος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος χαιρέτησε την ανακοίνωση που έκαναν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, που δήλωσαν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως για την Covid-19, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο.

«Είναι μια καλή ιδέα. Θα ήμουν χαρούμενος να κάνω το ίδιο. Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι είναι η σειρά μου, διότι δεν θέλω να πάρω το εμβόλιο» ενός άλλου, απάντησε σε ερώτηση για το θέμα αυτό.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι φτωχοί θα ποδοπατηθούν από τους πλούσιους»

Ο Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του ΟΗΕ για την πανδημία, τόνισε επίσης την ανάγκη οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο. «Με τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών στα εμβόλια τις τελευταίες εβδομάδες, το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και εντονότερο», είπε.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν μπορούμε απλά να αποδεχθούμε έναν κόσμο στον οποίο οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι θα ποδοπατηθούν από τους πλούσιους και τους ισχυρούς στην κούρσα προς τα εμβόλια», επισήμανε ο ίδιος.

«Είναι μια παγκόσμια κρίση και οι λύσεις πρέπει να μοιράζονται όπως τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, όχι σαν ιδιωτικές ιδιοκτησίες που διευρύνουν τις ανισότητες», συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προτού καταλήξει: «Κανείς δεν πρέπει να μείνει στην άκρη».

«Δεν θα εξαλείψει τις αδυναμίες που βρίσκονται στη ρίζα της πανδημίας. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της φτώχειας, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της πείνας. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των ανισοτήτων, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε. «Όταν η πανδημία τελειώσει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις απ’ ότι στην αρχή».

Τέλος, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, η Αμερικανίδα Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να «αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν» κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού. «Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα (…) μπορεί να σηματοδοτήσουν τη ζωή ή τον θάνατο για εμάς, για την οικογένειά μας», επισήμανε.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399