«Σώστε τις μέλισσες, σώστε τον πλανήτη»

«Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει», Albert Einstein.

soste_melisses_1Η ζωή μας είναι ταυτισμένη με την ύπαρξη των μελισσών. Αυτές είναι οι γονιμοποιητές των περισσότερων φυτικών ειδών, αυτές παράγουν το μέλι και σε αυτές οφείλεται η παραγωγή μεγάλου μέρους της τροφής παγκόσμια.

Αποτελούν τους σημαντικότερους ρυθμιστές της προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και είναι ανεκτίμητη η προσφορά τους, στη φύση, στον άνθρωπο, στην οικολογία, στην ισορροπία ανθρώπου και περιβάλλοντος, στη ζωή μας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης των κινδύνων και του σοβαρότατου προβλήματος, που προκαλεί ο χημικός ψεκασμός στις μέλισσες, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας ετοίμασε μια διαφορετική δράση ενημέρωσης προς τους καλλιεργητές και τους κατοίκους του νομού.

Με την καλλιτεχνική πινελιά του Σπύρου και της Αλεξίας Καρασκόρδα, «στόλισαν» κυτία του ΟΤΕ με ένα εξαιρετικό γκράφιτι, όπου ένα παιδί με χαραγμένα τα σημάδια της ανησυχίας στο πρόσωπό του, αγκαλιάζει μία μέλισσα, στέλνοντας το μήνυμα «Σώστε τις μέλισσες, σώστε τον πλανήτη».

soste_melisses_2Οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν φέρει κανενός τύπου παθογένεια, μύκητα, ιό ή βακτήριο. Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από αυτά τα έντομα. Εβδομήντα στα εκατό τρόφιμα που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τις μέλισσες. Επίσης, η επικονίαση των μελισσών επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Χωρίς αυτές, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται. Τέλος, το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο χρησιμεύει ως τρόφιμο, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της γεωργίας, της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

soste_melisses_3Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων, σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων.

Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν:

  • συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ, γύρη και νερό.
  • πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο – από τον αέρα – ψεκαστικό νέφος.
  • περπατούν σε επιφάνειες στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου.

Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων. Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399