Η ρύπανση «πνίγει» τον Θερμαϊκό

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

rypansi_thermaikosΝεκρά χταπόδια και θαλάσσιες χελώνες ξεβράζονται στην ακτή Καλοχωρίου, με βασικές αιτίες, όπως καταγγέλλει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, τη λειτουργία μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, την παλιά τάφρο των βυρσοδεψείων και το ρέμα Δενδροποτάμου με τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα.

Εικόνα οικολογικής καταστροφής παρουσιάζει η δυτική ακτή του Θερμαϊκού κόλπου με νεκρά χταπόδια και θαλάσσιες χελώνες, εκεί που κάποτε έκαναν μπάνιο οι κάτοικοι της ακτής Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη. Βασική αιτία, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, η λειτουργία μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η παλιά τάφρος των βυρσοδεψείων και το ρέμα Δενδροποτάμου με τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα.

Η κατάσταση δεν είναι καινούργια, αλλά όσο πάει και χειροτερεύει, παρότι ο Φορέας επιδεικνύει ιδιαίτερη ζέση και δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να έχει δυνατότητα επιβολής άμεσων κυρώσεων στους υπευθύνους. «Έχουμε την εποπτεία, αλλά όχι δυνατότητα επιβολής προστίμων ή άλλων κυρώσεων. Για τα μεν πρόστιμα πρέπει να καταφεύγουμε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, για τις δε ποινικές ευθύνες απλώς ενημερώνουμε τις εισαγγελικές αρχές», εξηγεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η πρόεδρος του Φορέα, Αθηνά Παναγιώτου.

Το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό συμβάν ήρθε στο φως κατόπιν δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα από τοπική περιβαλλοντική ομάδα. Καταδείχθηκε ως ένα σοβαρό φαινόμενο θαλάσσιας ρύπανσης με την παρουσία πλήθους νεκρών υδρόβιων οργανισμών, όπως χταπόδια και θαλάσσιες χελώνες. Από την πλευρά του, ο Φορέας πραγματοποίησε αυτοψία την περασμένη Τετάρτη, από κοινού μάλιστα με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα, καθώς και του Λιμενικού Σώματος και της ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» στην παράκτια ζώνη Καλοχωρίου, έως την 6η προβλήτα του ΟΛΘ.

Κατά την αυτοψία, όπως έγινε γνωστό, διαπιστώθηκε ότι το θαλάσσιο νερό είχε βαθύ σκούρο χρωματισμό, πολλά αιωρούμενα σωματίδια και διάχυτη δυσοσμία λόγω ανοξικών συνθηκών της σήψης φυκιών. Συλλέχθηκαν δείγματα νερού, ιζήματος και στερεών, τα οποία θα σταλούν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος σε κατάλληλα εργαστήρια ώστε να ανιχνευθεί τυχόν ύπαρξη υδρογονανθράκων, βακτηρίων κ.λπ. Όμως, κακά τα ψέματα, η κατάσταση αυτή είναι προϊόν μακροχρόνιας αδιαφορίας της Πολιτείας απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα…

«Η περιοχή είναι επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά από τη λειτουργία μεγάλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τη λειτουργία αγκυροβολίων φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών, την ύπαρξη της παλαιάς τάφρου των βυρσοδεψείων και την εκβολή του Δενδροποτάμου στον οποίο διοχετεύονται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα», εξηγεί η κ. Παναγιώτου. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας μόνο μιας πετρελαϊκής εταιρείας, αλλά… όλων όσες έχουν αποθήκες και αγκυροβόλια στην περιοχή (ΕΛΠΕ, Τζετόιλ, Κοράλ), ακόμη και του Ελληνικού Στρατού!

Βιομηχανικές εκροές

Η πληττόμενη θαλάσσια περιοχή είναι στην ουσία ο τελικός αποδέκτης διάφορων βιομηχανικών εκροών και στην όλη κατάσταση συμβάλλει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα δίκτυο, ούτε όμβριων ούτε αποχέτευσης. Αποτέλεσμα είναι η ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου, η εμφάνιση φαινομένων όπως η ερυθρά παλίρροια και ο υπαρκτός κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα των γειτονικών προστατευόμενων περιοχών, που είναι η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού.

Ο Φορέας Διαχείρισης με επιστολή του στις αρμόδιες υπηρεσίες (Κεντρικό Λιμεναρχείο, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δήμος Δέλτα, Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης) ζητά την κινητοποίησή τους για το σοβαρό ζήτημα και συγκεκριμένα για την ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή του Καλοχωρίου. Πέραν αυτών, όμως, τίθεται το ερώτημα: ποιος και πότε θα επιβάλει κυρώσεις στους υπευθύνους;

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399