Ανησυχητική μελέτη: Το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική ίσως φέρει ακόμη και μουσώνες στην περιοχή

Καθώς ο πλανήτης γίνεται όλο και θερμότερος, αλυσιδωτές αντιδράσεις και κυματοειδή φαινόμενα μπορεί να αλλάξουν τα καιρικά μοτίβα παγκοσμίως με σημείο εκκίνησης το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, δείχνει νέα μελέτη.

John Sonntag/NASA via AP

John Sonntag/NASA via AP

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο η γη συνεχίζει να θερμαίνεται, το έδαφος κάτω από το παγωμένο στρώμα της Ανταρκτικής θα εκτίθεται περισσότερο. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, τα μοτίβα του αέρα θα αλλάξουν και οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν στην Ανταρκτική, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν μια διαδικασία που θα επιταχύνει την απώλεια του πάγου.

«Βρήκαμε ότι η υποχώρηση του παγωμένου στρώματος, η οποία αποκάλυψε ένα κομμάτι γης κάποτε καλυμμένο από πάγο έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις βροχοπτώσεις, το οποίο μέσω ενός μηχανισμού ανατροφοδότησης θερμαίνει δραματικά τον ωκεανό», λέει η περιβαλλοντολόγος Catherine Bradshaw.

(Πηγή: cnn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399