Τεράστια λίμνη στην Ανταρκτική εξαφανίστηκε μυστηριωδώς

© Φωτογραφία : YouTube/Down To Earth

© Φωτογραφία : YouTube/Down To Earth

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι μια τεράστια λίμνη στην ανατολική Ανταρκτική ξαφνικά εξαφανίστηκε, αφήνοντας μόνο ένα στρώμα σπασμένου πάγου και μια υποβάθμιση εδάφους σε σχήμα κρατήρα, έκτασης περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters, οι ερευνητές ανακάλυψαν την εξαφάνιση της λίμνης μέσω δορυφορικών εικόνων που δείχνουν το πριν και το μετά του παράξενου γεγονότος που συνέβη το 2019.

Υπολογίζεται ότι περίπου 600 με 750 εκατ. μέτρα γλυκού νερού έπεσαν στον ωκεανό.

Και ενώ οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το πώς η λίμνη εξαφανίστηκε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο πυθμένας κατέρρευσε εξαιτίας της τεράστιας πίεσης.

“Πιστεύουμε ότι το βάρος του νερού που είχε συγκεντρωθεί σ’ αυτή τη βαθιά λίμνη άνοιξε μια σχισμή στο στρώμα πάγου κάτω από τη λίμνη, που είχε ως αποτέλεσμα το νερό να διαφύγει στον ωκεανό που βρίσκεται από κάτω” ανέφερε ο Ρόλαντ Γουόρνερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η συγκεκριμένη λίμνη βρίσκεται στο φράγμα πάγου Έιμερι – είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ανταρκτική, με το πάχος του σε ορισμένα σημεία να φτάνει τα 1.800 μέτρα – και ο πάγος στο συγκεκριμένο σημείο πιστεύεται ότι έχει πάχος περισσότερα από 1.400 μέτρα.

Κι ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς λίμνες να αποστραγγίζονται ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου φαινομένου, οι επιστήμονες δεν περίμεναν κάτι τέτοιο να συμβεί σε τόσο παχύ στρώμα πάγου.

“Μιας και το νερό της επιφάνειας που λιώνει σε πλατφόρμες πάγου μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευσή τους, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητή η συγκεκριμένη διαδικασία, μιας και προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας” εξήγησε η Αμάντα Φρίκερ, επιστήμονας με ειδίκευση στους παγετώνες στο Ινστιτούτο Scripps Institute of Oceanography.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν πρόσφατα προειδοποιήσει ότι το λιώσιμο των παγετώνων της Ανταρκτικής θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη παράκτιων πόλεων όπως η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Ανταρκτική υπάρχει αρκετός πάγος ώστε το λιώσιμό του να προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 60 μέτρα, ως συνέπειας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399