Αγαπημένο «σπίτι» των πουλιών η Μεγάλη Πρέσπα

Πολύτιμο καταφύγιο πουλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί, τα τελευταία 25 χρόνια, η Μεγάλη Πρέσπα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία αποτελεί το σταθερό «σπίτι» χιλιάδων πουλιών.

Τα στοιχεία 25 χρόνων των διαχειμάζοντων πληθυσμών υδρόβιων πουλιών στην ελληνική Πρέσπα παρουσιάστηκαν από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στο 12ο παγκόσμιο συνέδριο ζωογεωγραφίας και οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών που διοργανώθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα των διασυνοριακών, κοινών μετρήσεων, τις οποίες η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πραγματοποιεί σε συνεργασία με φορείς από τις γείτονες χώρες, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

«Με τις γειτονικές χώρες είχαμε στοιχεία το διάστημα 1997-2000 και από το 2010 μέχρι σήμερα και με δεδομένο ότι οι πληθυσμοί των πουλιών μετακινούνται εντός των λιμνών και στις τρείς χώρες, η συνέχεια της διασυνοριακής παρακολούθησης είναι απαραίτητη» εκτιμά, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η Ειρήνη Κουτσερή, υπεύθυνη του τομέα έρευνας και προστασίας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία, ο μέσος όρος των πουλιών που διαχειμάζουν στις Πρέσπες είναι περίπου 10.000, αριθμός που παραμένει σχεδόν σταθερός τα 25 χρόνια που διενεργούνται τακτικά οι μετρήσεις από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

«Κυριότερα είδη που συναντάμε στην Μεγάλη Πρέσπα είναι το σκουφοβουτηχτάρι, η μαυροκέφαλη πάπια, η φαλαρίδα, το γκισάρι και το μαυροβουτηχτάρι» εξηγεί η κ. Κουτσερή προσθέτοντας ότι, ειδικά για το σκουφοβουτηχτάρι, στη Μεγάλη Πρέσπα ξεχειμωνιάζει το 20% από το σύνολο του είδους στην Ελλάδα και το 35% από την μαυροκέφαλη πάπια.

Όσον αφορά τη Μικρή Πρέσπα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι λιγότερο σημαντική για τα διαχειμάζοντα είδη γιατί παγώνει τον χειμώνα, δημιουργώντας σε διάφορα σημεία, στην επιφάνειά της, στρώματα πάγου.

«Εύχομαι να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών ώστε να γνωρίζουμε τη συνολική εικόνα των διαχειμάζοντων πουλιών, μέσα από συγκεκριμένες μετρήσεις» κατέληξε η κ.Κουτσερή.

(πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: Οικο-λογάκια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399