Νεαρά ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά λόγω κρίσης

Στην απροθυμία ολοένα και περισσότερων νεαρών ζευγαριών στην Ελλάδα να αποκτήσουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα, η οποία δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της De Tijd υπό τον τίτλο «Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης».

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ανασφάλεια για το μέλλον είναι διάχυτη στην Ελλάδα, κάτι που οδηγοί τους πολίτες στο να σκεφτούν δις τα πλάνα τους για δημιουργία οικογένειας.

Ο παράγοντας αυτός δρα ανασταλτικά, «με το σκεπτικό αφενός ότι η απόκτηση παιδιών συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο, υπέρογκο, οικονομικό κόστος και αφετέρου ότι οι προοπτικές διαγράφονται τόσο ζοφερές, που τα παιδιά που θα έλθουν στον κόσμο θα δυσκολευτούν αφάνταστα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην».

Ο συντάκτης της De Tijd συνομιλεί με αρκετά νέα ζευγάρια, τα οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα εξηγούν ότι οι δαπάνες για την ανατροφή παιδιών είναι δυσβάσταχτες για πολλούς νέους ανθρώπους, που είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους μισθούς. Ως εκ τούτου, διαπιστώνει ο συντάκτης, είναι πολλά τα νεαρά ζευγάρια που ανατρέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και παραπέμπουν την απόκτηση παιδιών εν ευθέτω χρόνω.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, έζησε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ευημερίας και ως φυσιολογικό επακόλουθο είδε τα ποσοστά τεκνοποιίας του εγχώριου πληθυσμού να εκτοξεύονται. Ωστόσο, προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η τάση αυτή έχει αναστραφεί, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσοστά να έχουν υποχωρήσει από 1,522 παιδιά ανά γυναίκα το 2009 στο 1,504 το 2010 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ακόμα χαμηλότερα το 2011.

Επισημαίνεται ότι σε γενικές γραμμές μια μικρή μείωση των ποσοστών τεκνοποιίας δεν αναμένεται να έχει ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, εντούτοις στην Ελλάδα, που η ύφεση είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ότι αλλού, υπάρχει ο κίνδυνος αμέσως μετά την οικονομική κρίση να εκδηλωθεί και μια δημογραφική κρίση.

(πηγή: Zougla.gr)

Share
Κατηγορίες: ΨΥΧΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399