Έλληνες γιατροί νίκησαν τον καρκίνο του προστάτη χωρίς νυστέρι

Αναίμακτη νίκη ενάντια στον καρκίνο του προστάτη επιτυγχάνεται στα νοσοκομεία της χώρας μας, χάρη σε μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο που επιφέρει πλήρη ίαση βάζοντας τέλος στο νυστέρι του χειρουργείου.

Η επαναστατική ανακάλυψη στον τομέα της θεραπείας δίνει χαμόγελο αισιοδοξίας σε εκατομμύρια άντρες που έχουν προσβληθεί από την επάρατη νόσο, καθώς τα αποτελέσματα εφαρμογής της δείχνουν ότι επιφέρει καίριο χτύπημα στα καρκινικά κύτταρα επιτυγχάνοντας πλήρη θεραπεία στο συγκλονιστικό ποσοστό του 98% στα πρώιμα στάδια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τον συνδυασμό ακτινοθεραπείας και βραχυθεραπείας συντελούνται υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, εφάμιλλα των πρώιμων σταδίων, χωρίς παρενέργειες και κυρίως αναίμακτα. Χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Για το νέο όπλο ενάντια στον καρκίνο μίλησε, στο πλαίσιο διεπιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε στη χώρα μας η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ (Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής), ο διακεκριμένος καθηγητής Ουρολογίας και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου «Mount Sinai» της Νέας Υόρκης, Dr Nelson N. Stone.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, «η βραχυθεραπεία είναι η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων διά μέσου του περίνεου -υπό την καθοδήγηση του διορθικού υπερήχου- στον προστάτη αδένα. Η μέθοδος εφαρμόζεται στα πρώιμα στάδια. Με τη βραχυθεραπεία η υψηλή δόση ακτινοθεραπείας εφαρμόζεται απευθείας στον προστάτη καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη στυτική λειτουργία».

Για τα επιτεύγματα της μεθόδου της βραχυθεραπείας μίλησε στην «Espresso» και η πρόεδρος της ΑΚΟΣ, η ογκολόγος – ακτινοθεραπεύτρια Δέσποινα Κατσώχη τονίζοντας: «Η εφαρμογή της επιφέρει πλήρη ίαση στα πρώιμα στάδια, σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. Στα τοπικά προχωρημένα στάδια ο συνδυασμός της με την εξωτερική ακτινοθεραπεία οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά ίασης από κάθε άλλη μέθοδο μεμονωμένα».

Όπως μας αποκάλυψε η ίδια, η βραχυθεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάνω από μία δεκαετία. Και σήμερα πλέον οι επιστήμονες είναι σε θέση να μιλούν για νίκη ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. «Οι Έλληνες επιστήμονες στον χώρο της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας παρακολουθούμε τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και μεταφέρουμε στη χώρα μας τα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν από τα μεγάλα κέντρα βραχυθεραπείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τα οποία βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία» σημείωσε η κ. Κατσώχη και πρόσθεσε: «Η γνώση είναι δύναμη και η νίκη ελπίδα».

Το 20% των αντρών θα προσβληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του

Πρόκειται για τον συχνότερο καρκίνο των αντρών στις αναπτυγμένες χώρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασίες στους άντρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άντρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη. Περίπου 20% των αντρών θα προσβληθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. «Τα 2/3 των ασθενών είναι κατά τη διάγνωση από 45 έως 75 ετών. Χάρη στον συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών η νόσος είναι σε πρώιμο στάδιο, στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό.

Επομένως η θεραπευτική προσέγγιση προσανατολίζεται σε μεθόδους που προσφέρουν τα καλύτερα άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με τις χαμηλότερες παρενέργειες» εξήγησε η κ. Κατσώχη και τόνισε: «Σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον από τους ειδικούς μία από τις μορφές καρκίνου που είναι ιάσιμη».

Σύμφωνα με την ίδια, η ποιότητα ζωής με την παράλληλη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς που πάσχει από καρκίνο αποτελεί βασικό αίτημα της ιατρικής επιστήμης. Η πρόοδος της τεχνολογίας με την εξέλιξη θεραπευτικών πρακτικών, όπως η ακτινοθεραπεία, μοιάζει να είναι η απάντηση σε αυτό το αίτημα, γιατί εξασφαλίζει και τα δύο. «Κάθε νίκη όμως στον χώρο της Ιατρικής είναι βραχύβια, αν δεν διαπνέεται από τις βασικές αξίες της συλλογικότητας και της συνευθύνης, αν δεν κοπιάσουν πολλοί για το βέλτιστο αποτέλεσμα, αν δεν ασκηθούμε με υπομονή και επιμονή στη μεταξύ μας συνεργασία.

Όλες οι επιστημονικές ειδικότητες που εμπλεκόμαστε στη μάχη με τον καρκίνο έχουμε ως μοναδικό στόχο την πλήρη αποθεραπεία των ασθενών μας. Το αγαθό της ζωής είναι πολύτιμο και η αξία του καθίσταται πολλαπλάσια, αν αυτή τη ζωή δεν τη συντροφεύει ο πόνος και ο φόβος του άγνωστου» υποστήριξε η γιατρός και κατέληξε λέγοντας: «Οι “αναίμακτες νίκες” για τις οποίες αγωνιζόμαστε έχουν εκλεκτούς συνοδοιπόρους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και ειδικότητες».

Το έργο της ΑΚΟΣ

Μια ομάδα επιστημόνων από τον χώρο της υγείας -και όχι μόνο- ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» με τον διακριτικό τίτλο ΑΚΟΣ, με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.
“Ακος” στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία. Θεραπεία σώματος και ψυχής.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και σε όσους αγαπάμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της αξίας της πρόληψης» τόνισε η Δέσποινα Κατσώχη, ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης η ΑΚΟΣ βράβευσε τις οργανώσεις Be Strong, Άλμα Ζωής, Αγκαλιάζω και ΚΕΦΙ, που στηρίζουν τους καρκινοπαθείς στον αγώνα που δίνουν και ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη σε θέματα πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου.

(πηγή: Espressonews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399