Ελπίδες στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου δίνει η γενετική

Περίπου 150 παιδιά κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο. Στη Μαγνησία εντοπίζονται κατά μέσο όρο τρία ή τέσσερα περιστατικά ετησίως, ωστόσο τα άλματα που έχουν γίνει στον τομέα της γενετικής, δίνουν ελπίδες για ίαση. Ήδη το 70% των περιστατικών παιδικού καρκίνου αντιμετωπίζεται με θεραπεία και μάλιστα εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου «Θέτις» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της «Φλόγας».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Απόστολο Καραντάνα, η συχνότητα περιστατικών παιδικού καρκίνου δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. «Οι κακοήθειες στην παιδική ηλικία παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ωστόσο μεγαλύτερες ελπίδες έρχεται να δώσει η γενετική», σημείωσε ο κ. Καραντάνας, υπολογίζοντας ότι σε πληθυσμό ενός εκατομμυρίων παιδιών, κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο τα 150 παιδιά, που έχουν ηλικία μικρότερη των 16 ετών.

Από το σύνολο των περιστατικών παιδικού καρκίνου, το 70% θεραπεύεται, σύμφωνα με τον κ. Καραντάνα, ο οποίος τόνισε ότι τα παιδιά δεν είναι ανοσοκατασταλμένα, αλλά έχουν πολύ φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Ωστόσο ο ίδιος εστίασε στην πρώιμη διάγνωση του παιδικού καρκίνου, προκειμένου να περιοριστεί η θνησιμότητα. «Τα περισσότερα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αφορούν σε παιδιά με προχωρημένο στάδιο καρκίνου, που παρουσιάζουν και μεταστάσεις. Στόχος μας είναι η έγκαιρη διάγνωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής», υπογράμμισε ο κ. Καραντάνας, αναφερόμενος στη σημασία της ευαισθητοποίησης στον τομέα αυτό τόσο των ίδιων των γιατρών που καλούνται να «διαβάσουν» τα πρώτα σημάδια, όσο και των υπηρεσιών.

Ο ίδιος απέφυγε να συσχετίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση με τα κρούσματα παιδικού καρκίνου. «Δεν έχει τεκμηριωθεί αύξηση κρουσμάτων παιδικού καρκίνου στο Βόλο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Παλιού Λιμεναρχείου λόγω των εργασιών στο λιμάνι ή στη συνοικία της Ν. Δημητριάδας λόγω των τσιμέντων. Κάποια παιδιά με γενετικά προβλήματα έχουν προδιάθεση να παρουσιάσουν καρκίνο. Το περιβάλλον λοιπόν επιδρά σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα να πάθουν καρκίνο», είπε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του Αχιλλοπουλείου και αναφέρθηκε στα ενοχοποιητικά για την εμφάνιση παιδικού καρκίνου στοιχεία, που έχουν να κάνουν τόσο με την έκθεση σε ακτινοβολία κατά την εγκυμοσύνη όσο και με τη λήψη φαρμάκων.

(πηγή: eleftheria.gr – Ελένη Χάνου)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399