Προβλήματα ύπνου ανά ηλικία

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στα παιδιά καθώς ο προβληματικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, εκπαίδευσης, κοινωνικά και προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα ύπνου στην παιδική ηλικία μπορούν να αναγνωριστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία μπορούν να εμφανίσουν διαφορετικά προβλήματα ύπνου.

Βρέφη μέχρι 1 έτους – Προβλήματα ύπνου

Στα βρέφη μέχρι 1 έτους, η κύρια ανησυχία των γονιών είναι το μωρό να συνηθίσει να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Για να βοηθήσουν τα μωρά τους να κοιμηθούν οι γονείς πρέπει να ορίσουν μια σταθερή ώρα ύπνου και να την τηρούν απαρέγκλιτα. Χρήσιμο να μπορούσε να είναι ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι που το παιδί θα το συνδυάσει με τον ύπνο.

Μετά τους 16 μήνες, οι γονείς μπορούν να σταματήσουν το ταϊσμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εάν το παιδί σας έχει δυσκολίες στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ροχαλίζει υπερβολικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό παιδίατρο, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της υπνικής άπνοιας.

Παιδιά 1 – 3 ετών – Προβλήματα ύπνου

Στα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι οι νυχτερινοί τρόμοι και οι εφιάλτες.

Τα προβλήματα αυτά είναι φυσιολογικά, οι γονείς μπορούν να συζητήσουν απλώς τις λεπτομέρειες του εφιάλτη και να εντοπίσουν τυχόν ερεθίσματα που μπορεί να απομονώσει, όπως μια τρομακτική ιστορία ή ταινία.

Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η άρνηση να πάει για ύπνο ή να προσπαθεί να καθυστερεί την ώρα του ύπνου. Αυτό μπορεί να περιοριστεί με τη διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας τόσο στην ώρα όσο και με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως μπάνιο, μουσική κτλ.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας – Προβλήματα ύπνου

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το πιο κοινό πρόβλημα ύπνου, είναι η άπνοια ύπνου, που αναπτύσσεται στο 2 – 3% των παιδιών.

Περίπου το 10% των παιδιών ροχαλίζουν, αλλά αν αυτό είναι έντονο και για περισσότερο από τρεις νύχτες την εβδομάδα, μπορεί να οφείλεται στην άπνοια ύπνου. Αυτό απαιτεί μια επίσκεψη στο γιατρό.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμη και πνιγμό, ενώ το παιδί ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει υπερκινητικότητα, πιθανόν μαθησιακές δυσκολίες και νυχτερινή ενούρηση.

Οι λόγοι για την υπνική άπνοια στους ενήλικες συνήθως σχετίζεται με την παχυσαρκία. Στα παιδιά, στην πραγματικότητα είναι πιο διαδεδομένη σε παιδιά με χαμηλό βάρος και μπορεί να προκαλείται από μεγάλες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις, που συνήθως συρρικνώνονται και εξαφανίζονται όταν μεγαλώσουν.

 Παιδιά σχολικής ηλικίας – έφηβοι – Προβλήματα ύπνου

Σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους, ο ελλιπής ύπνος είναι ένα κοινό πρόβλημα, που συχνά προκαλείται από τις κοινωνικές υποχρεώσεις, αυξημένο σχολικό πρόγραμμα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και διάφορους περισπασμούς, όπως υπολογιστές, τηλεόραση και κινητά τηλέφωνα.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την προσοχή, τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη σχολική επίδοση.

Στους εφήβους, η καφεΐνη, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα ύπνου, καθώς και μια σειρά από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

(πηγή: healthpress.gr)

Share
Κατηγορίες: ΨΥΧΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399