Αλίμονο σε λύκους, βίδρες και τσακάλια

Της Αργυρώς Μώρου

«Δεν πρέπει να προχωρήσει η επέκταση των Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», στη Χαλκιδική», δηλώνει κατηγορηματικά η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», που βλέπει τρία προστατευόμενα είδη -τη βίδρα, το τσακάλι και το λύκο- να βρίσκονται αντιμέτωπα με ακόμη έναν κίνδυνο.

Μετά τις δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Καλλιστώς», για τα τρία αυτά είδη και τις μετακινήσεις τους στην περιοχή, ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, Σπύρος Ψαρούδας, μιλά για μια «εξόφθαλμη καταστροφή, χωρίς προηγούμενο».

«Δεν μας ρώτησαν»

Μάλιστα καταγγέλλει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να επικοινωνήσει με την «Καλλιστώ» για να ρωτήσει τη γνώμη της οργάνωσης. «Είδαμε τη μελέτη όταν μας την έστειλαν οι κάτοικοι της περιοχής», επισημαίνει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στη ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρεται η παρουσία της βίδρας, αλλά στην ουσία δε λαμβάνεται υπ’ όψιν το είδος.

Μάλιστα, αντίθετα με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Κοινοτική Οδηγία για τους Οικοτόπους (Natura 2000), δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένες προτάσεις και διαχειριστικά μέτρα για την προστασία του είδους. «Η βίδρα θεωρείται βιολογικός δείκτης. Η διατήρησή της εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα και την ποιότητα των επιφανειακών υδατικών πόρων και τη διατήρηση των διαδρόμων επικοινωνίας μεταξύ των “νησίδων” κατάλληλου ενδιαιτήματος. Οι Σκουριές και η λεκάνη του Καρόλακκα αποτελούν πολύτιμο καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής για το είδος», αναφέρεται στη μελέτη της «Καλλιστώς».

Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα για τα τσακάλια και το λύκο, που -όπως εξηγεί ο κ. Ψαρούδας- «εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στην περιοχή» και απειλούνται όσο απειλείται η αφαίρεση οικοσυστημάτων και βιοτόπων. «Σε χώρες της Ε.Ε. το τσακάλι υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς τσακαλιών στην Ελλάδα ζει στη βορειοανατολική Χαλκιδική και απειλείται σοβαρά από την εξόρυξη χρυσού. Ο πληθυσμός τους στη νότια Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, υπέστη σοβαρά πλήγματα από τις πρόσφατες πυρκαγιές της Πελοποννήσου», επισημαίνει.

(πηγή: antigoldgreece)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399