Ο θάνατος από καρδιά εμφανίζεται περισσότεροι τον Ιανουάριο, τις Παρασκευές και τις νύχτες

Οι θάνατοι ασθενών από καρδιολογικό πρόβλημα είναι πιο συχνοί τον μήνα Ιανουάριο του έτους, τις Παρασκευές και τα βράδια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η ανάλυση στατιστικών στοιχείων από σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς σε διάστημα 14 ετών, έγινε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Ντέιβιντ Κάο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κολοράντο και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Λισαβόνα.

Ο εντοπισμός της εποχικότητας των θανάτων από καρδιολογικά περιστατικά θα βοηθήσει στην καλύτερη κινητοποίηση του νοσοκομειακού και ιατρικού δυναμικού κατά τις περιόδους του μεγαλύτερου κινδύνου. Ωστόσο, οι αιτίες αυτής της εποχικότητας δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτες.

Παρά το γεγονός ότι διαχρονικά αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιολογικά περιστατικά, η διάρκεια παραμονής και η θνησιμότητα των ασθενών εμφανίζουν πτωτική τάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχείς βελτιώσεις των θεραπευτικών τεχνικών.

Η θνησιμότητα και η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι μικρότερες για όσους ασθενείς κάνουν εισαγωγή το πρωί μεταξύ των ωρών 06:00- 12:00, ενώ οι υψηλότερες για όσους φθάνουν στο νοσοκομείο μετά το απόγευμα και τη νύχτα, μεταξύ των ωρών 18:00- 24:00.

Οι θάνατοι καρδιοπαθών είναι λιγότεροι τις Δευτέρες και περισσότεροι τις Παρασκευές. Οι εποχικές διαφορές είναι τόσο μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενούς που εισάγεται στο νοσοκομείο. Οι Aμερικανοί γιατροί επισήμαναν ότι η παραπάνω εποχικότητα δεν είναι δυνατό να αποδοθεί στην περιοδικά αυξημένη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, για παράδειγμα στις γιορτές. Πιο πιθανή αιτία θεωρείται η ανεπαρκής στελέχωση των νοσοκομείων με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό λίγο πριν τα Σαββατοκύριακα και τις νύχτες. Εποχικότητα στη θνησιμότητα εμφανίζουν και άλλες ασθένειες, με τις κρύες περιόδους του χειμώνα να παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς επιβαρύνουν διάφορες παθήσεις.

(πηγή: ΑΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399