Βουλγαρία: Άθλιες συνθήκες για Σύριους πρόσφυγες

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν παρέμβαση

Στη Σόφια και το Χαρμανλί (στην επαρχία Χάσκοβο της Βουλγαρίας) οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες των άθλιων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και της καταστροφικής έλλειψης ιατρικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Με τη μορφή επείγουσας παρέμβασης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν ιατρικές δραστηριότητες και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε τρία κέντρα υποδοχής στη βουλγαρική πρωτεύουσα και στο νότιο-ανατολικό τμήμα της χώρας. Η οργάνωση καλεί τις βουλγαρικές και ευρωπαϊκές αρχές να βρουν άμεσα συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο.

Από τον Ιανουάριο, περίπου 10.000 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, έφτασαν στη Βουλγαρία. Πολλές οικογένειες από τη Συρία,  φτάνουν εξαντλημένες στην προσπάθεια τους να περάσουν τους συνοριακούς ελέγχους κατά μήκος των συνόρων Βουλγαρίας-Τουρκίας. «Σήμερα, η πρόσβαση στην Ευρώπη έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη για τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των Σύριων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου»,  δηλώνει η Ιωάννα Κοτσιώνη, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βουλγαρία. «Οι φράχτες που έχουν ήδη κατασκευαστεί στην Ελλάδα, και σύντομα στη Βουλγαρία, αναγκάζουν τους πλέον απεγνωσμένους να αναζητήσουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές, όπως τα νησιά του Αιγαίου».

Κατά την άφιξή τους στη Βουλγαρία, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ως μόνη επιλογή να κοιμούνται στο ύπαιθρο σε μη θερμαινόμενες σκηνές, ενώ κάποιοι άλλοι συνωστίζονται σε εγκαταλειμμένες σχολικές αίθουσες, καθώς τα κέντρα υποδοχής δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτούς τους αριθμούς ανθρώπων . «Παρά τα όποια μέτρα ελήφθησαν από τις βουλγαρικές αρχές, οι συνθήκες υποδοχής εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες», αναφέρει η κυρία Κοτσιώνη. «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε υπερπλήρη κέντρα, μερικές φορές με μόνο μία τουαλέτα για πενήντα άτομα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν λαμβάνουν αρκετή τροφή».

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Βουλγαρία έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει πρόσβαση στην ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη για τους αιτούντες άσυλο, καθώς και εξειδικευμένη περίθαλψη σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα θύματα βασανιστηρίων, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο, ιατρική περίθαλψη δεν παρέχεται συστηματικά για τους αιτούντες άσυλο.

Για να ανταποκριθούν σε αυτή την έλλειψη βοήθειας, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν δραστηριότητες σε δύο κέντρα υποδοχής στη Σόφια και σύντομα θα υπάρξει ιατρική παρέμβαση και σε ένα κέντρο υποδοχής στο Χαμανλί. Οι ομάδες αυτές θα παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους πρόσφυγες . «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται τακτική ιατρική παρακολούθηση» αναφέρει η Κολέτ Γκαντέν, συντονίστρια της ομάδας αξιολόγησης των MSF στη Βουλγαρία. «Οι συνθήκες υποδοχής θα ενισχύσουν τον ψυχολογικό πόνο των θυμάτων αυτού του τρομερού πολέμου».

Μέσα στις επόμενες μέρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα οργανώσουν τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν κουβέρτες, ρούχα και είδη υγιεινής. Οι ενέργειες αυτές από μόνες τους δε θα λύσουν το βασικό πρόβλημα των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία. «Ο χειμώνας έρχεται και η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη», σημειώνει η κ. Γκαντέν. «Η Βουλγαρία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκής και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής για τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν τον πόλεμο στη χώρα τους».

Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ευρώπη

Στην Ιταλία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν τεχνική υποστήριξη για να βοηθήσουν στον έλεγχο για μολυσματικές ασθένειες σε διάφορα κέντρα στην Ρώμη και τη Σικελία. Παρέχοντας υποστήριξη στις ιταλικές υγειονομικές αρχές, μια ομάδα των MSF βρίσκεται σε εφημερία 24 ώρες την ημέρα για να παρέχει επείγουσα βοήθεια στους μετανάστες που φθάνουν στο λιμάνι και το κέντρο υποδοχής στο Pozzallo (Σικελία). Η ομάδα παρέχει επίσης δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες σε κέντρο υγείας στη Ραγκούσα.

Στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ευάλωτους πληθυσμούς στην Αθήνα και στους μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται στην περιοχή του Έβρου. Από το 2008 η οργάνωση παρέχει ιατρική περίθαλψη όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο σε μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στη Λέσβο.

(πηγή: msf.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399